Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

World Science Forum 2015 Budapest – dr. Orbán Viktor, miniszterelnök …

World Science Forum

A Tudomány Világfóruma – 7. World Science Forum 2015. Budapest. A Tudomány Világfórumán beszédet mondott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia.

Beszédet mondott még az ünnepélyes megnyitón Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, Gordon McBean, a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU) elnöke, Flavia Schlegel, az UNESCO természettudományos főigazgató-helyettese, Rush D. Holt, az Amerikai Társaság a Tudomány Fejlődéséért (AAAS) elnöke. Videó üzenetben üdvözölte a résztvevőket Ban Ki-moon, az ENSZ-főtitkára.

A Tudomány Világfóruma – World Science Forum – november 4-7. között főbb témái: Milyen célokat kell megvalósítaniuk a kormányoknak ahhoz, hogy Földünk a 2020-as években élhetőbb világ legyen? Hogyan érdemes enyhíteni a globális felmelegedés következményeit? Mit tehetnek a tudósok azért, hogy kutatási eredményeik ne csak az iparban, hanem a társadalom működését befolyásoló politikai döntéshozatalban is hatékonyan érvényre jussanak? Hogyan lehet növelni a tudományba vetett bizalmat, erősíteni a tudományos ismeretterjesztés és tanácsadás szerepét, hogy ne ezoterikus gondolatkísérletektől, hanem megalapozott személyes és politikai döntésektől reméljük sorsunk jobbra fordulását?

A WSF több mint 900 tudósnak, politikai döntéshozónak és tudományos újságírónak teremt lehetőséget a kapcsolatteremtésre.

A résztvevők száznál is több országból érkeztek. Négy nap alatt hat plenáris és kilenc tematikus szekcióban 70-nél több előadást hallgathatnak meg.

A Fórum hívószava: A tudomány ösztönző ereje! The Enabling Power of Science

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.