Search
kedd 23 április 2024
  • :
  • :

Budapestért díjasok 2015 – Tarlós István, főpolgármester köszöntője

Azért gyűltünk össze, hogy a Főváros Napja alkalmából megünnepeljük a 142 éve egyesült Budapestet, a magyar nemzet fővárosát, valamint annak kiválóbb, jelesebb polgárait, kitüntetettjeinket.

Ünnepelni jöttünk Budapestet, amely Magyarország legnagyobb, legnépesebb városa, egyetlen igazi nagyvárosa, mondjuk ki: az Európai Unió hatodik legnépesebb városa, Közép-Európa jelentős pénzügyi központja, a legutóbbi felmérések szerint pedig egyike a legidillibb, legszebb, legjobb városoknak is.

Budapest hatékonnyá tétele nem múlik a főváros 2010 óta hivatalban lévő vezetésén és köztestületén. Számtalan, akár évtizedek óta ígért vagy hiányzó infrastrukturális beruházást fejeztünk be vagy fejezünk éppen be: elkészült a félbehagyott 4-es metró, zajlik a 3-as vonal felújításának előkészítése, pontosabban a szerelvényeké már meg is kezdődött. Karácsonyra lényegében elkészül a budai fonódó villamoshálózat, jövő tavaszra megújul az annyit ígért Széll Kálmán tér, folyik az elektronikus jegyrendszer bevezetése, elindult a Futár utas tájékoztató rendszer, erős ütemben zajlanak a BKV-járműcserék. Kész a központi szennyvíztisztító, véget ért a BKISZ-projekt, amelynek keretében 16 kerületet érintően közel 245 km csatorna épült meg, Budapest így 99%-ban csatornázottá válik.

Rekordidő alatt bevezettük a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszert, folytatjuk a fürdőfejlesztéseket, az állatkert és a Margitsziget fejlesztési programját. Nemsokára, még ebben a ciklusban felújítjuk az M3-as metrót, most készültek el a pesti Duna-part első ütemének pályázati tervei a Fővám tér és a Kossuth tér közti szakaszon. Villamospályát építünk Újpalotáig és a külső Bécsi útig, kicseréljük a Fővárosi Vízművek elavult azbesztcement csöveit, új hulladék-feldolgozó fog épülni. A múzeumi negyed alapelképzelése a 2010. évi Budapest-programomban szerepel először. Sokszor szivárogtatják azt a hamis hírt, hogy mi nem fejlesztünk, nem is akarunk fejleszteni. Muszáj azt mondanom Önöknek, ez gonosz valótlanság.

Régen nem látott, százas nagyságrendben vannak előkészített vagy már megtervezett projektjeink a következő évekre, és bízom benne, hogy a kormány támogatásának köszönhetően forrás is jut előbb-utóbb mindezek megvalósítására. Projektek vannak, most már csak pénz kell. Az infrastruktúra megújítása és fejlesztése mellett továbbra is célunk, hogy Budapest kellemes, élhető, biztonságos és szerethető város legyen, amit a különféle külföldi protokoll-listákon elért előkelő helyezések vissza is igazolnak. Budapest az utóbbi öt évben nagyon sokat lépett előre ezeken a protokoll-listákon, igaz, ez a tény túl nagy reklámot, publicitást nem kap.

Azok az értékek, melyek az alapítás óta meghatározzák a város arculatát, ma is ugyanolyan fontosak, megóvásuk és gondozásuk közös cél. A magyar nemzet fővárosa mindig csak úgy fejlődhetett, hogy itt éltek, munkálkodtak olyan kimagasló egyéniségek és hazafias elkötelezettségű emberek, akik saját maguk munkáját a közösség javára fordították. Példaértékű eredményeket értek el, követendő mintát nyújtva mások számára. Egyszóval, példaképek.

Tisztelt Ünnepeltek, nagyra becsült kitüntettettek! Önök példaképek számunkra! Olyan polgárok, akik hosszú éveken, esetleg évtizedeken át kitartó munkával közösséget teremtettek és erősítenek ma is, maradandót alkotva. Budapest büszke Önökre és hálás Önöknek. Önökkel együtt szeretem ezt a várost, mert otthon vagyok benne. Hogy jól működjék, helyesen fejlődjék a város, ahhoz szeretettel kell vezetni, otthon kell lenni benne. Ebben Önök kiváló partnerek.

Közösségerősítő, lélekerősítő munkáért mondok Önöknek a főváros, a főváros köztestülete és a magam nevében hálás köszönetet. Gratulálunk elért eredményeikhez, és köszönjük Önöknek, hogy tetteikkel, erkölcsi vállalásukkal gazdagabbá teszik a nemzet fővárosát, Budapestet. Segítségükre a továbbiakban is számítok, és számítunk valamennyien!

Engedjék meg, hogy jó egészséget, sok erőt és rendíthetetlen hitet kívánjak további életükhöz és munkájukhoz. Szívből és őszintén gratulálok valamennyiüknek!

Pro Urbe Budapest díjasok: Ókovács Szilveszter, Schmidt Mária, Keserű Ilona, Jónyer István, Derce Tamás és Süllei László. A további kitüntetettek a következő videóban.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.