Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

Budapest Klezmer Band a Zsidó Kulturális Fesztiválon

A nyitó koncert mindig ünnep, s mivel ünnepelhetnénk szebben, mint a hagyománnyal és azzal a zenével, amely oly sokunknak okoz örömöt.

Budapest Klezmer Band tagjai: Jávori Ferenc „Fegya” – zongora, ének, Nagy Anna – harmonika, Gazda Bence – hegedű, ének, Barbinek Gábor – harsona, Kohán István – klarinét, Máthé László – nagybőgő, Végh Balázs – dob, ütőhangszerek.

A klezmer egy zenei stílusban kifejeződő „mentalitást” jelöl. A kifejezés arámi eredetű, jelentése úgy fordítható: „az ember átlényegül énekké”. A zsidóság népzenéjére jellemző a dallamok szépsége, az előadásmód egyedisége, a dallamok különös díszítése, a melódiák sajátos – olykor kesernyés, gyakran humoros, tréfálkozó vagy éppen ironizáló hangulata. A falusi, vidéki zsidó hangszeres zenészek rendkívül játékos, olykor meditatív, improvizációs hajlammal rendelkeztek.

A 25 éve működő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetõje, a munkácsi származású Jávori Ferenc „Fegya” komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt. A Budapest Klezme Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt zenekar. 25 éves pályafutásuk során bejárták szinte az egész Földet és a világ szá mos ismert koncerthelyein léptek már fel. A zenekart és munkáját itthon is elismerik. Jávori Ferenc „FEGYA” zeneszerzőt, előadóművészt, érdemes művészt, a Budapest Klezmer Band alapító zenekarvezetőjét a „kiemelkedő zeneszerzői és előadóművészi pályája elismeréseként” Kossuth-díjban részesítették.

Szinetár Dóra művész családba született, így nem csoda, hogy már egészen fiatalon vonzotta őt a színpad. Már általános iskola évei alatt játszott. 2001-től játszik a Budapesti Operettszínházban. Színházi munkásságát tekintve szinte lehetetlen minden szerepét felsorolni: játszott többek között az Óz, a csodák csodájában, a Légy jó mindhaláligban, a Rómeó és Júliában, a Koldusoperában, a Rebeccában, a West Side Story-ban, a Szépség és a szörnyetegben, A sors bolondjaiban, az Olivérben, vagy a My Fair Lady-ben is. Eddigi munkássága alatt fellépett már a Rock, a Víg, a Nemzeti, a Művész, Madách, a Miskolci Nemzeti Színház színpadán. Sok sikeres lemezt adott ki. Az elmúlt évek alatt Szinetár Dóra számos önálló koncertjével, hangos színházi és könnyűzenei sikereivel elérte, hogy mára már senkinek nem kell elmagyarázni, ki is ő.

Ünnepi – megnyitó beszédet mondott a Dohány utcai Zsinagógában, 2015. Augusztus 30-án: Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Dr. Latorcai Csaba a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára, Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete.

Az esemény háziasszonya Winkler Nóra, rádiós és televíziós műsorvezető, művészeti újságíró volt.