Search
csütörtök 18 április 2024
  • :
  • :

Budapestinfó – 2015. december 11-én Tarlós István, a kerékpár utakról

Tarlós István, a kerékpár utakról

Budapestinfó – 2015. december 11-én – Tarlós István, főpolgármester a a kerékpár utakról, a kerékpárosok biztonságáról, a futóversenyekről …

Szakmai grémiumot kért fel a főpolgármester a kerékpáros közlekedés vizsgálatára is. Mint mondta, a közlekedési konfliktusokban a gyalogosok mellett a kerékpárosok a legvédtelenebbek, ezért a kerékpáros infrastruktúra tervezésénél kiemelt szempontnak kell lennie, hogy biztonságukat szavatolják. Ha van kiépített infrastruktúra, az a legbiztonságosabb, ha a kerékpárosok azt használják. El kell kerülni az olyan párhuzamos hálózatfejlesztést, mint a Bajcsy-Zsilinszky úton, ahol a járdán is van kerékpárút, és a buszsáv is használható biciklivel. Csak olyan fejlesztésekről lehet szó, amelyek összhangban vannak a tervezett nagyberuházásokkal és felújításokkal, nem lehet prioritás, hogy biciklivel a legrövidebb úton lehessen eljutni egyik pontból a másikba. A buszsávokban megengedett kerékpározás nem felel meg a közösségi közlekedés előnyben részesítése elvének, ezért ajánlott felülvizsgálni. Nem lehet elvárás és követelmény, hogy a kerékpárosokra majd a közlekedés többi résztvevője vigyázzon, ez ugyanis arra inspirálhatja a bicikliseket, hogy figyelmen kívül hagyják a KRESZ biztonsági szabályait. Tarlós István jelezte: ha a kerékpárosok többsége a továbbiakban sem tartja be a jobbkéz-szabályt és nem áll meg a piros lámpánál, a Főváros előbb-utóbb kezdeményezni fogja, hogy számukra is kötelező legyen KRESZ-vizsgát tenni.

Szintén felülvizsgálja a Főváros a közterület-használatról szóló rendeletet. A korábban engedélyezett hat helyett lehet, hogy csak három nagyobb futóversenyt fognak engedélyezni a belvárosban: április 16-17-én a Vivicittát, szeptember 11-13-án a 31. Budapesti Nemzetközi Félmaratont és október 8-9-én a 31. Budapesti Nemzetközi Maratont. A jelentős forgalomkorlátozással járó futóversenyek kérdése megosztja a közvéleményt. Idén egyébként Budapesten összesen 2349 kiemelt közterület lezárásával járó rendezvény volt. A rendelet felülvizsgálata során pontosítják a kérelem elbírálásának menetét, szempontjait, egységesíteni kell a díjszabást, valamint bővíteni a közterület-felügyelők ellenőrzési jogkörét. A Főváros azt tervezi, hogy a kiemelt közterületeken a jövőben évente csak három futóeseményt engedélyez, a távolabbi területeken – például a Hajógyári-szigeten, a Népligetben – viszont több rendezvény is tartható.

December 21-én Orbán Viktor miniszterelnök és a főpolgármester „hosszú egyeztetés” -re készül – jelentette be a december 11-i sajtótájékoztatóján, a Budapestinfón Tarlós István főpolgármester.

Nemcsak a BKV hosszú távú finanszírozásáról, hanem minden, Budapest előtt álló feladatról szó fog esni. Mint mondta a főpolgármester, eddig a hasonló találkozások alkalmával, mindig sikerült közös nevezőre jutni a Kormánynak és a Fővárosnak, mivel közös az érdekünk!

A tájékoztatón szóba került az olimpiai népszavazás, a Lánchíd forgalmi rendje, a dugódíj, a déli Klotild-palota eladása, a Balázs Mór-terv felülvizsgálata, a kerékpáros fejlesztések elveinek újragondolása, illetve a futóversenyek korlátozásának kérdései.

A Krónika munkatársa arról kérdezte a főpolgármestert, hogy sikeresen befejeződött-e, időarányosan minden fővárosi nagyberuházás, teljesültek-e a határidők, különösen azok, melyekben Európai Uniós támogatások is vannak. Örülünk, hogy pozitív választ kaptunk, a főváros egyetlen fillér EU támogatást sem vesztett el 2016-ban – mondta Tarlós István.

A fejlesztések nagy része egyébként a Balázs Mór-tervben szerepel, amely 2030-ig összegzi a nagyobb beruházásokat. A tervben vannak a metrók bővítései, ezen belül a hármas Metró felújítása. A Széll Kálmán tér, melyet 2011 óta kiemelt beruházásként kezel a főváros és most értek a célegyenesbe. A finanszírozásban nagy szerepet vállalt az állam. A tervezett költség 5,2 milliárd forint.

Szöveg: Szabados Julianna.
Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.