Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Budapestinfó – 2015 december 11-én – Tarlós István a Klotild Palota eladásáról

Tarlós István a Klotild Palota eladásáról

A Klotild paloták hivatalos néven (a népnyelvben Klotild és Matild) ismert két jellegzetes angol neobarokk, eklektikus épület Budapest V. kerületében, a Ferenciek terén (hivatalosan a Váci utca 34. és 36. sz. alatt) fekszik. A Rákóczi út felől nézve az Erzsébet híd jelképes kapuját alkotják.

A millenniumot követő századfordulón József Károly főherceg neje, Klotild Mária főhercegné kezdeményezésére pályázatot írtak ki az akkori nevén Kígyó téri építkezésre, miután az Erzsébet híd tervezett építése végett az 1880-as években lebontott házak helyén felszabadult telkeket megvette.

A megbízást Korb Flóris és Giergl Kálmán kapta meg. A házak 1899–1902 között épültek meg. Az ikerépületek vasszerkezetét faragott kőburkolattal borították be. Üvegablakaik Róth Miksa műhelyében készültek. A 48 méter magas tornyokat a főherceg koronájának felnagyított másolata díszíti. Budapesten elsőként ide szereltek be liftet. A kályhákat a pécsi Zsolnay csempegyár szállította.

A két, egymással szemben álló ház tükör-szimmetrikusan helyezkedik el a híd előtt. A földszinten kávéházak, üzletek, galériák, feljebb irodák és lakások vannak.

A Váci utca 36. szám alatti ingatlan eladásáról a főpolgármester elmondta: az épület 88%-a az V. kerületi önkormányzat tulajdonában volt, 12%-a pedig a Fővárosé volt. Az ingatlan 2013 ősze óta állt üresen, a Budapest Galéria már akkor elköltözött onnan. Az V. kerület a tulajdonában lévő, 7512 négyzetméternyi épületrészt 2014 októberében adta el szállodaépítés céljára 286 ezer Ft/négyzetméter áron. A Főváros vagyonkezelő cége a fővárosi albetét forgalmi értékét 525,3 millió forintban határozta meg (ez 381 ezer Ft/nm). Az albetét eladhatóságáról a Fővárosi Közgyűlés 2015. szeptemberében döntött, az értékesítésre nyilvános pályázatot írtak ki. A pályázati felhívásban szerepelt, hogy a megvalósítandó szállodaberuházást egy kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak minősítette, valamint az, hogy a többségi tulajdonos elővásárlási joggal rendelkezik, illetve a szerződés érvényességéhez a kulturális örökség védelméért felelős miniszter jóváhagyása is szükséges. A főpolgármester elmondta: a pályázati dokumentációt két érdeklődő vette meg, határidőre pedig egy ajánlat érkezett, 540 millió forintos megajánlott vételárral. Az eladásról december 2-án döntött a közgyűlés. A Főváros vagyonkezelő cégének vizsgálata szerint az elmúlt időszakban csökkent a belvárosi üzlethelyiségek átlagára, ha most készítenének értékbecslést az ingatlanról, abban alacsonyabb érték szerepelne a meghirdetett és tényleges eladási értéknél.

December 21-én a miniszterelnök és a főpolgármester „hosszú egyeztetés” -re készül – jelentette be a december 11-i sajtótájékoztatóján, a Budapestinfón Tarlós István főpolgármester.

Nemcsak a BKV hosszú távú finanszírozásáról, hanem minden, Budapest előtt álló feladatról szó fog esni. Mint mondta a főpolgármester, eddig a hasonló találkozások alkalmával, mindig sikerült közös nevezőre jutni a Kormánynak és a Fővárosnak, mivel közös az érdekünk!

A tájékoztatón szóba került az olimpiai népszavazás, a Lánchíd forgalmi rendje, a dugódíj, a déli Klotild-palota eladása, a Balázs Mór-terv felülvizsgálata, a kerékpáros fejlesztések elveinek újragondolása, illetve a futóversenyek korlátozásának kérdései.

A Krónika munkatársa arról kérdezett, hogy sikeresen befejeződött, időarányosan minden fővárosi nagyberuházás, teljesültek a határidők, különösen azok melyekben Európai Uniós támogatások is voltak. Örülünk, hogy pozitív választ kaptunk, a főváros egyetlen fillér EU támogatást sem vesztett el 2016-ban.

Szöveg: Szabados Julianna.
Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.