Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Az újkori népvándorlásról – Dr Pintér Sándor, belügyminiszter – Európa védőbástyája vagyunk …

Dr Pintér Sándor, belügyminiszter

Pintér Sándor szerint Európa nehezen teljesíthető kettős elvárást fogalmaz meg Magyarországgal szemben a migráció kérdésében. Az országnak nem szabad őrizetben tartania a menekültügyi eljárás alatt állókat, de a nyugatra haladásukat is meg kell akadályoznia.

Az emberi élet megmentése mindenek előtt áll, ezért a háború vagy üldöztetés elől menekülőket mindenképp be kell fogadnunk és be is fogadjuk őket.

Vita az illegálisan érkező gazdasági migránsokról folyik. Törökország felől szárazföldön érkező bevándorlók elsőként Görögországban vagy Bulgáriában lépik át az Európai Unió határát, azonban elsőként mégis Magyarországon regisztrálják őket 97 %-os arányban. Ebben az évben már eddig 62 ezer főről van szó.

Az említett két ország – úgy tűnik – nem hajtotta végre a dublini rendeletből adódó kötelezettségét, vagy azért, mert a menekültek kikerülték a hatóságokat, vagy azért, mert nem végezték a hatóságok jól a munkájukat. Beszélt a belügyminiszter a magyar-szerb határon, Rőszkénél, június 25-én elfogott, agresszív 1314 migránsról, akik közül korábban senkit sem regisztráltak, holott jelentős részük Afganisztánból és Pakisztánból érkezett, vagyis lehetetlen, hogy korábban ne léptek volna uniós országba.

Magyarország emiatt a helyzet miatt úgy döntött, hogy védelme érdekében ideiglenes kerítést épít a magyar-szerb határon és az embercsempész-hálózatok felderítésére is nagy figyelmet fordít. Ausztria, Szerbia és az Europol segítségével eddig több mint 600 embercsempész-csapatot fogtak el, akik helyére mindig újak érkeznek, mivel tagjaik egy-egy akcióval éves fizetésük többszörösét kereshetik meg. Magyarország technikai és személyzeti segítséget ad a macedón-szerb határ védelmére, emellett a szerb határőrséget jelenleg 40 osztrák határőr segíti, akikhez hamarosan 80 német rendőr is csatlakozik.

Az idén menekültügyi eljárás alá vont 62 ezer ember mellett Nyugat-Európából további 15 ezer 600 migráns visszaadását is kezdeményezték. Magyarország kérte az Európai Uniótól, hogy a visszavétel ne legyen kötelező, hanem önkéntes, hiszen a gazdaságilag erősebb Franciaországba és Olaszországba is 20-20 ezerrel kevesebb bevándorló érkezett. Pintér Sándor szerint a migráció a terrorveszéllyel is együtt jár, hiszen például amennyiben az Iszlám Állam katonai vereséget szenvedne, akkor az ő terrorista tagjai indulnának az unió felé.

Lánczi András, a Századvég Alapítvány elnöke elmondta a migráció egyszerre demográfiai, biztonságpolitikai, valamint erkölcsi, filozófiai kérdés, amely egyben talán az unió egyik legnagyobb válsága is megalakulása óta.

A magyar kormány helyes stratégiát választott, amikor a migráció problémájára nem érzelmi alapú, hanem az ország érdekeit szem előtt tartó megoldásokat javasolt. A kormány sikerének nevezte, hogy éjjel Brüsszelben kiderült, Magyarország külön elbírálást kap a migránsok elbírálásában.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.