Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

Opel Dakar Team Afrikába készül – Interjú Bunkoczi Lászlóval

A Várkert Bazárban tartott sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy Szalay Balázs húsz évvel ezelőtt kezdett versenyezni. S mi lehetne jobb helyszín a jubileum megünneplésére, mint a klasszikus Dakarok útvonalán haladó – Marokkót, Mauritániát és Szenegált átszelő – Africa Race. Vagyis a sportág bölcsőjéhez tér vissza Szalay Balázs és Bunkoczi László az Opel Mokkájukkal.

Afrikáról legelőször a sivatag jut eszembe – emlékezett vissza Szalay. Az, amikor az első Dakar-ralin megláttam azt a rengeteg dűnét és nem hittem, hogy ott egyetlen autó is át tud menni. Aztán valahogy mi is átjutottunk. Az évek során pedig megszerettem a dűnéket, olyannyira, hogy mostanra jobban szeretek homokon autózni, mint mondjuk köves, sziklás talajon …

Az Opel Mokkával három éve versenyzek, amelyet a bemutatása óta folyamatosan fejlesztünk, hiszen egy versenyautó soha nincs kész. Az évek során hozzám nőtt, minden rezdülését ismerem, ha elkezd berregni, nagyjából tudom, mi lehet a baja. A műhelyben a fiúk, akik felkészítik, nagyon profik, amikor beleülök kétségem sincs azzal kapcsolatban, hogy kibírja azt a hatalmas terhelést, aminek kiteszem, s hogy a legnagyobb árkokon is átjutok vele. Az első afrikai szakaszon az is eszükbe jut majd, hogy tavaly ugyanitt mindössze tizenhárom perc jutott nekünk és balesetet szenvedtünk, amiben Bunkoczi Laci megsérült. A navigátor két gerinccsigolyája eltört, túl van két műtéten és a rehabilitáción, csak néhány hete ülhetett újra versenyautóba.

Megfogadtam, hogy megteszek mindent, amit az orvosaim előírnak számomra és a legutóbbi vizsgálat után azt írták a papíromra: visszatérhet az eredeti életmódjához” Akkor azt mondtam magamnak, ha úgy gondolják a doktorok, hogy a visszatérés nem jár extrém kockázattal, akkor belevágok – mondta Bunkoczi László. Amikor a teszten először ugrottunk az autóval, vártam, hogy fájjon – nem fájt. Aztán rámentünk egy nagy kőre, ami egy kicsit fájt, de ez egyébként is fájt volna… Ahogy telt az idő, egyre kevésbé kapaszkodtam, egyre kevésbé feszítettem a testemet, amit biztató eredményként értékeltem.

Szalay és Bunkoczi nagy terveket dédelgetnek. Szeretnének minden szakaszt megnyerni, és a végén a versenyt is. Nekem mindig ez a célom – vallotta be Szalay Balázs, amelyhez Bunkoczi László hozzá tette – esélyesként állunk rajthoz, ahhoz, hogy valóra is tudjuk váltani, hibátlan versenyt kell teljesítenünk.

Mit gondol minderről Németh Ottó a csapatfőnök? A párosnak van esélye, hogy az élmezőnyben végezzen, s némi szerencsével a dobogóra is fel tudnak állni. A fiúk nyerni mennek, és én támogatom őket minden törekvésükben, főleg, mert az én titkos álmom is valamelyik dobogós hely megszerezése.

Az Opel Dakar Team párosa és versenygépe december 27-én vesz részt az adminisztratív és technikai átvételen az autósport egy legendás helyszínén Monacóban, majd behajózik a mezőnnyel együtt Nadorba, ahol december 29-én elkezdődik a 6000 kilométeres száguldás Marokkón és Mauritánián át.

A céldobogót a szokásoknak megfelelően Szenegálban, a Rózsaszín-tó partján állítják fel, ahová megérkezve mindenki győztesnek érezheti magát.

Az ünnepi eseményen bemutatkozott a támogatók közül a Simon Zsolt a Generali Biztosító Zrt. gépjármű- és lakossági vagyonbiztosítási üzletág-igazgatója a Balesetmentes Közlekedésért Alapítvány képviseletében, Koncz Gábor, az Opel Magyarország ügyvezető igazgatója, valamint a Mikulás is, aki mindenkitől megkérdezte jó volt-e – persze mindenki nagyon jó volt és nagyon igyekezett … !

A tájékoztató vezette Mezei Dániel sportriporter.