Search
kedd 23 április 2024
  • :
  • :

Vitray Tamás izgalmas, kalandos életének tanulságos részletei …

Vitray Tamás

Vitray Tamás – tanár úr – különleges, társadalmi megbecsülést jelentő elismerést, Szt. Kozma és Damján Díjat vett át 2015. október 10-én, egyedüli orvos-szakmán kívüli személyiségként a szervdonáció-szervátültetés elfogadottsága érdekében végzett kiemelkedő újságírói tevékenységéért.

Újságírói pályájának és izgalmas, kalandos életének tanulságos részleteit is megismerhettük másfél órában …

A 83 éves örökifjú kollégával Kadarkai Endre, az Echo TV ArcKép című portréműsorának vezetője beszélgetett száznál több érdeklődő előtt a Magyar Újságírók Országos Szövetségében (MÚOSZ).

Vitray Tamás (született Neufeld) (Budapest, 1932. november 5. –) Kossuth-díjas újságíró, főszerkesztő, riporter, kiváló művész. Kalandos gyermekkort követően, 1952-ben végzett a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, ezt követően díszletmunkás volt a Magyar Néphadsereg Színházában. Az Idegen Nyelvek Főiskoláján angol sajtó szakon tanult és a Honvédelmi Minisztériumban fordítóként dolgozott, majd rövid ideig a Magyar Rádiónál, a Chemolimpexnél, a Kínai Népköztársaság Nagykövetségén.

Első televíziós szereplése 1958. augusztus 5-én volt, amikor angoltudása miatt kérték fel amerikai atlétákkal való interjú készítésére. 1959. december 1-jén a Magyar Rádió és Televízió Televíziós főosztályán a sportrovat belső munkatársa lett. 1963-ban a Testnevelési Főiskolán sportszervezői oklevelet szerzett.

Első külföldi közvetítése 1960 januárjában Prágából a Csehszlovákia – Brighton-Tigers (angol-kanadai) profi együttes jégkorongmérkőzése volt. Első sportkommentátori sikerét ugyanebben az évben a garmisch-partenkircheni Műkorcsolya Európa-bajnokság közvetítése hozta meg. 1968. július 1-jétől főmunkatárs. Sporton kívül vezetett vetélkedőket, 1970-ben az első Hétnek, valamint az első Fórumnak is ő volt a műsorvezetője.

1975. december 1-jétől a Szórakoztató és Zenei Főosztály osztályvezetője. 1981. július 1-jétől a Drámai Főszerkesztőség Dokumentum Dráma osztályvezetője. 1988. november 1-jén kinevezték a Sport Önálló Szerkesztőség élére. 1991. február 15-étől az M2 csatorna intendánsa lett.

Alig van olyan sportág, amit ne közvetített volna a televízióban. Az évek során megszámlálhatatlan Telesport- és helyszíni közvetítés, valamint számos nagy világverseny riportere volt. Összesen 21 téli- és nyári olimpiáról közvetített.

2002. október 21-étől ismét kinevezték a Sportfőszerkesztőség élére. 2004. november 1-jétől elnöki főtanácsos volt. A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, a Magyar Televízió Örökös Tagja. Jelenleg is aktív a Digi Sporton vezeti a Kibicek című beszélgető műsort sportolókat megszólaltatva.

Felesége Kállai Bori színésznő, fogadott lánya Fonyó Barbara operaénekes. Két fia van első házasságából, Tamás és Péter. Vitray Tamás a Mensa HungarIQa tagja. 2012. június 1-jén a XIII. kerület díszpolgára.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.