Search
kedd 23 április 2024
  • :
  • :

Kuba és Magyarország kapcsolatai – Julio César Cancio Ferrer, Ambassador – Republic of Cuba

Julio César Cancio Ferrer a Kubai Köztársaság nagykövete elmondta országa elmúlt öt évének történéseit, a nyitást a vállalkozások felé, megismerhettük a következő évek céljait, terveit. Szólt országaink politikai és gazdasági kapcsolatáról …


Kuba és Amerika között 54 év után újra létesült diplomáciai kapcsolat, a két állam képviselője Raúl Castro államfő és Barack Obama az Egyesült Államok elnöke 2014. december 17-én telefonbeszélgetés során állapodott meg a kapcsolatok rendezéséről. Ennek eredményeként jelenleg is folynak a tárgyalások a két ország között.

A tárgyalásokon a kubai delegáció azt kérte az Egyesült Államoktól, hogy ürítsék ki a guantanamói katonai bázist és szüntessék meg a gazdasági szankcióikat. Az Egyesült Államok azt kérte Kubától, hogy további gazdasági és politikai reformok szülessenek.

Nyilvánvalóvá tettük, hogy Kuba belügyei senki számára nem képeznek tárgyalási alapot, sem az USA, sem más számára. Amikor a CELAC – a szervezet, amely egyesíti az összes latin-amerikai és karibi országot – a béke területének nyilvánította a szubkontinensünket, lefektette azt az elvet, hogy minden népnek joga van azt a politikai rendszert alkalmaznia, amelyet megfelelőnek gondol.

Amikor az amerikaiak Kubába utaznak, tárt karokkal várjuk őket. Az Egyesült Államok lakosságának túlnyomó többsége támogatja a kapcsolatok normalizálódását.

A mi rendszerünk szocialista. Ehhez tartjuk magunkat. Nem hisszük, hogy a mi megoldásunk a kapitalizmus lenne. Elfogadjuk a piacot, de csak, a társadalom szolgálatába állítva és nem hagyjuk, hogy a társadalom szolgálja a piacot. Igyekszünk hatékonyabbak lenni, tanulni az elkövetett hibákból, a korábbi politikákból. Egy jobb szocializmust szeretnénk, neoliberalizmus és sokkterápiák nélkül.

A Kuba és Magyarország közötti politikai kapcsolatok nagyon jók – tértünk át a következő témára. 1960 óta vannak kapcsolataink. Korábban nagyon aktív viszony jellemezte a két országot, amit most lépésről lépésre próbálunk visszaállítani. Különböző ideológiai és politikai nézet jellemzi a két ország kormányát, különböző integrációs csoportosulások tagjai vagyunk, de keményen dolgozunk azon, hogy erősítsük azokat a tényezőket, amelyek összekötnek minket, hogy próbáljunk sokoldalú kapcsolatot létrehozni, amely mindkét nép számára előnyökkel jár.

Fontos együttműködési területek a biotechnológia, a generikus gyógyszerek gyártása, az egyetemi csereprogramok, a turizmus és az árukereskedelem. Megjegyezte a nagykövet úr, hogy a Visegrádi országok közül Magyarországgal a legalacsonyabb az áruforgalom mértéke, tehát jelentős fejlesztésekre volna lehetőség, kölcsönösen előnyös alapon. Kuba várja, hogy Magyarország részt vegyen gazdasága fejlődésében … !

Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.