Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Balog Zoltán, miniszter az 1956-os Emlékbizottságról, a 60. Évforduló megünnepléséről …

Az 1956-os Emlékbizottság a forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából létrehozott testület megtartotta 2015. november 11-én az első, alakuló ülését Budapesten, a Terror Házában.


Az alakuló ülésén beszédet mondott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, az emlékév miniszteri biztosa.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról történő méltó megemlékezés érdekében javaslattevő, véleményező és tanácsadói tevékenységet végző szervezetként jött létre a Bizottság 2015. október 23-ától 2017. június 16-ig terjedő időszakra.

A bizottság elnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, társelnöke Schmidt Mária, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékéve koordinálásáért felelős kormánybiztos.

A bizottság javaslatot tesz a kormánynak az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések, rendezvények, ismeretterjesztő programok szervezésére, emléktáblák és emlékhelyek létrehozására, emlékművek állítására, dokumentum-, ismeretterjesztő és játékfilmek készítésére, könyvek, tudományos feldolgozások, kutatások, oktatási anyagok kiadására.

Elvárás, hogy figyelmet fordítson a testület az 1956-os forradalom és szabadságharc alatt tanúsított lengyel társadalmi szimpátiára és segítségnyújtásra.

Balog Zoltán miniszter még azt is kérte a Bizottság tagjaitól, hogy találják meg a hangot a fiatalokkal, a mai generációval, legyen az esemény 2016-ban hiteles, trendi és sexi …

Az emlékév fővédnöke dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke Wittner Mária, 1956-os halálraítélt, volt Fideszes parlamenti képviselő.

A szervezet állandó tagja: dr. Pintér Sándor belügyminiszter, dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter, dr. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, dr. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány felkérte tagnak Lovász Lászlót a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, Fekete Györgyöt a Magyar Művészeti Akadémia elnökét, dr. Csorba Lászlót a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját és dr. Boross Pétert a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökét, tudósokat, történészeket …

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.