Search
kedd 16 április 2024
  • :
  • :

HA ISTEN ÚGY AKARJA

HA ISTEN ÚGY AKARJA

A szinkronizált olasz filmvígjátékot 2016. január 21 -én mutatják be Magyarországon a Cinenuovo Kft forgalmazása jóvoltából. Maresch Dániel forgalmazási vezető a sajtóvetítésen elmondta, hogy a film rendezője Edoardo Falcone, aki ezért a rendezéséért elnyerte az Olasz Filmdíjat (David di Donatello) és az Olasz Filmkritikusok díját (Nastri d’Argento), és mindkét esetben a legjobb elsőfilmes rendezőnek járó díjat.

HaistenEdoardo Falcone első rendezését megelőzően forgatókönyvíróként tevékenykedett, tizenkét különböző nagyjátékfilm – többségében vígjáték – forgatókönyvét írta. HA ISTEN ÚGY AKARJA című filmről így nyilatkozott maga a rendező: “egy olyan filmet akartam készíteni, amely szórakoztatóan és életszerűen szól a minket körbevevő valóságról. Mindig is imádtam a klasszikus olasz vígjátékokat, így Monicelli, Risi, Germi és Scola fontos hivatkozási pontok számomra. Emellett egy eredeti ötletre akartam építeni a filmet. Sok embert ismerek a környezetemben, akik nyitottnak és toleránsnak mutatják magukat, de valójában teljesen képtelenek a párbeszédre, a másik ember véleményének elfogadására. Ilyen karakter a filmemben Tommaso, az elismert és magabiztos orvos, aki kénytelen átalakítani az egész gondolkodásmódját, miután talalálkozik egy különleges pappal, Don Pietro-val. Szerintem a filmem vígjáték, de nem csak az … Nehéz meghatározni a pontos műfaját. Mindenestre annak örülnék, ha vetítés után a nézők azt mondanák: “egy igazi olasz vígjátékot láttunk.”

A film témája: Tommaso az elismert római szívsebész magabiztos és sikeres ember. Látszólag a családi élete is renben van, leginkább pedig fiára büszke, aki az ő nyomdokain jár, hiszen orvosnak készül. Egy nap azonban váratlan fordulat történik: a fiú bejelenti a családnak, hogy félbehagyja az orvosi egyetemet, mert megváltozott az élete és pap szeretne lenni. Tommaso úgy tesz, mintha elfogadná fia döntését, de igazából őrjöng és elhatározza, hogy utána jár annak, hogy ki mosta át a fia agyát ezekkel a keresztény “dumákkal”, és ki az aki eltérítette őt az ígéretes orvosi karriertől. Tommaso tehát nyomozásba kezd, és egyre inkább olyan helyzetekbe bonyolódik, amire még ő sem gondolt…

A film szereplői: Marco Giallini, Alessandro Gassmann, Laura Morante, Ilaira Spada, Edoardo Pesce. Magyar szöveg: Schultz Ádám. Hangmérnök: Bederna László. Produkciós vezető: Szép Erzsébet. A magyar szinkron munkatársai: Tommaso – Csuja Imre, Don Pietro – Jakab Csaba, Carla – Spilák Klára, Bianca – Bognár Anna, Gianni – Seder Gábor, Andrea – Moser Károly. Szinkronrendező: Dobai Brigitta. A szinkront a Cinenuovo Kft megbízásából az SDI Media Hungary készítette.

Akinek van humora, nézze meg – a sajtóvetítésen én jól szórakoztam!

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.