Search
kedd 23 április 2024
  • :
  • :

MGE a 2015. és 2016. évi európai és hazai fuvarozási piacról – Dér Péter

Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) 2016. január 5-én tartotta a hagyományos évzáró – évnyitó eseményét, Budapesten.


Előadók Erdélyi Péter, ügyvezető elnök, MGE, Dér Péter és Ihász János, az egyesület elnökségi tagjai.

Dér Péter, az egyesület elnökségi tagja elmondta, hogy a 3,5 tonna feletti nagy haszongépjárművek, illetve a buszok behozatala tavaly közelítette a válság előtti szintet. Tavaly 5706 új 3,5 tonna feletti haszongépjárművet hoztak be az országba, ennek 92,24 százalék 16 tonna feletti volt.

Az idén a piac stabilitására számítanak, és továbbra is a 16 tonna feletti haszongépjárművek dominálnak majd. A fizetési konstrukciókban egyre inkább terjed az Eximbank megoldás. A gépjárművezetők hiánya akadálya lehet a cégek járműbeszerzésének.

2015-ben 546 új autóbuszt hoztak be, szemben a 2014. évi 467-tel. Az autóbusz-piac növekedését vetíti előre, hogy 2016. december 31-én lejár a Volán-társaságok közszolgáltatási szerződése, és a tenderezés a járműállomány alakulására kedvezően hathat. A Volán-társaságok autóbuszainak átlagéletkora 12 év, a BKK-nál ez 18-20 év között van.

Erdélyi Péter, az MGE elnöke elmondta 2015-ben több mint 77 ezer új személyautót helyeztek forgalomba, 14 százalékkal többet, mint 2014-ben, a használt kocsik darabszáma ezzel szemben 120 ezerre emelkedett, amely közel 24 százalékos. A gépjárműimportőrök az idén lassuló, de stabil piaci növekedésre számítanak. Az idén folytatódnak a flottacserék, egyre inkább visszatérnek a magánvásárlók, és a piaci bővülést vetíti előre az is, hogy az ezer főre vetített járműsűrűség, illetve regisztráció alacsonyabb Magyarországon az uniós átlagnál. Idén a személygépjárművek behozatala 4 százalékkal, a nagy haszongépjárműveké 3 százalékkal, a motoroké 5 százalékkal, a buszoké 10 százalékkal növekedhet az előző évihez képest, a tehergépjárművek importja változatlan maradhat.

Ihász János, az egyesület elnökségi tagja elmondta, hogy 2015-ben 2089 új motort értékesítettek, 14 százalékkal többet mint a megelőző évben, és még mindig jelentős arányt képvisel a használt motorok behozatala, amely tavaly 6161 volt. Az egyesület szeretné elérni, hogy a 125 köbcentis motorok jogosítványszerzését tovább könnyítsék, ezt a baleseti statisztikák alakulása is alátámasztaná, a motorok regisztrációs adóját mérsékeljék, mert jelenleg több mint a személyautóké. Szükségesnek tartják az 50 köbcentis motorok nyilvántartásának bevezetését, amelyre megoldás lehetne a biztosítók által kibocsátott rendszámtábla.

Erdélyi Péter következett ismét, aki elmondta, hogy a személyautók és kis haszonjárművek importjának piaca bővült az elmúlt évben 187 ezer személygépkocsit hoztak be Magyarországra, ebből 77 ezer volt új, és ez megegyezik az 1999-es szinttel. A kis haszongépjárművek behozatala 2015-ben 17 500 volt, szemben a 2014-es 16 ezerrel. Az elnök úgy vélte, fiatalabb és modernebb használt személyautókat kellene importálni, hiszen az autók átlagéletkora most 12 év. Az autós nagykoalícióval közösen továbbra is azon dolgoznak, hogy tisztuljon az ágazat, a jogszabályok a legális kereskedők érdekében szülessenek. 2015-ben az érdekképviseleti munkában előbbre léptek, csökkent az adminisztráció a termékdíj átalány bevezetésével. Eltörölték a teherautóknál az átírási illetéket, előnyösebb lett a környezetkímélő autók üzemeltetése, bevezették a zöld rendszámot. Szeretnék elérni, hogy a kilowatt-adó alakulásában a járművek életkorának figyelembe vételét, a kilométeróra állások gyakoribb hivatalos rögzítését, a minősített szervizek nagyobb térnyerését, az autóalkatrészek beépítésének szigorítását, hogy a megsemmisítésre leadott autók után kupon járjon, és ezt számítsák be új autók vásárlásánál. Sok előrelépés történt az elektromos autózás elterjesztése érdekében, de ez még kevés ahhoz, hogy 2020-ig 50 ezer elektromos vagy plug-in hybrid autó fusson Magyarország útjain, mivel milliós extra terhet jelent a környezetbarát kocsi megvásárlása. A megoldást az ártámogatás jelentené.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.