Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Széchenyi-emlékév nyitókoncert a Magyar Tudományos Akadémián

Széchenyi-emlékév nyitókoncert a Magyar Tudományos Akadémián (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.) Dísztermében 2016. január 8-án, pénteken 19 órakor.

Közreműködik: MÁV Szimfonikus Zenekar, vezényel: Csányi Valéria. Széchényi Imre „a magyar Johann Strauss” zenekari műveiből. Bevezeti és a műveket ismerteti: Kassai István. Műsoron: polkák, mazurkák, bécsi táncok

1SzechenyiSzéchényi Imre (1825-1898), Széchenyi István unokaöccse, zeneszerző és kiváló diplomata volt. Szolgálatai során bejárta Európát. A koncerten elhangzó valamennyi műve szentpétervári tartózkodása alatt keletkezett, közülük tizenötöt a hírneves Schott cég nyomtatásban is megjelentetett. Táncdarabjai a bécsi Johann Strauss zenekar műsorán is szerepeltek.

Széchényi Imre a kor legnevesebb zeneművészeinek volt barátja és támogatója, köztük volt Liszt is, aki Széchényi egyik művét (Bevezetés és magyar induló) átdolgozta zongorára, két és négy kézre is. A belépés díjtalan! Széchényi Kálmán, a Széchényi Családegyesület seniorja.

Széchényi Kálmán: Táncok és dalok szerzője: gróf Széchényi Imre – előadás.

Elhangzott 2015. április 17-én a budavári városháza aulájában Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Kedves Barátaim, Rokonaim! Ha a hegyekben járunk, gyakran csak a csúcsot látjuk. Nem vesszük észre az úton növő gyönyörű virágokat. Ha Széchényiről van szó, mindenki Istvánra gondol. De mennyi más csodás virág nyílott körülötte! Ezek egyike volt Széchényi Imre. Neve csak a legszűkebb körben ismert. A Zenei lexikon négy rövid sorral emlékezik meg róla. Zenéjét ma már senki sem ismeri. Közeledjünk hozzá azzal, hogy meghallgatjuk ”Magyar Indulóját”. Liszt feldolgozta ezt a művét, a Bevezetés és Magyar induló címet adta neki, de ezt is csak nagyon ritkán hallani.

Tudomásom szerint nyilvánosan Budapesten 1873-ben csendült fel utoljára Széchényi Imre zenéje: Egy Liszt koncerten Csáky Irma grófnő adta elő két dalát a Vigadóban. Ennek 142 éve! Mi történt közben? Elfelejtették őt. Az előadóművészek is, a közönség is.

A világ igen sok könyvtárában, levéltárában, privátgyűjteményekben, kiadók archívumaiban kerestem műveit. Magyarországon négy helyen találhatók, a Széchényi könyvtárban, a Liszt Múzeumban, a Zenetudományi Intézet könyvtárában és a debreceni Egyetemi Könyvtárban. Sok anyagot találtam Bécsben, Salzburgban, Londonban, Berlinben, Mainzban, Szentpétervárott, Párizsban, még a Library of Congress is őrzi egyes műveit. Eddig 100 szerzeményét sikerült megtalálnom, részben nyomtatott formában, részben kéziratban. A kéziratos anyag nagy részét sikerült már feldolgozni, nyomtatásra alkalmas formára hozni, ami most már csak egy kiadóra vár.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.