Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Férfi kézilabda Európa bajnokság Lengyelországban – dr. Kocsis Máté

Férfi kézilabda Európa bajnokság Lengyelországban


A sajtótájékoztatón a MKSZ elnöke, dr. Kocsis Máté és a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója, dr. Braun Márton közötti megállapodást is bejelentették.

A sajtóesemény résztvevői: dr. Kocsis Máté, az MKSZ elnöke, Talant Dujshebaev, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marosi László, MKSZ alelnök, Nagy László, a magyar válogatott csapatkapitánya, Novák András, az MKSZ főtitkára, Sótonyi László, a magyar válogatott edzője. Bartók Csaba, csapat-koordinátor, dr. Braun Márton, elnök-vezérigazgató a Szerencsejáték Zrt részéről. A tájékoztatót vezette: Ballai Attila.

Kocsis Máté, az MKSZ elnöke elmondta a szövetségi kapitány valamennyi kérését teljesítettük, így tizenhét játékos utazik ki Lengyelországba, hogy lehetőség legyen a későbbiekben cserére. December tizenharmadikán indult a felkészülés, és a kapitány beszámolója alapján jól sikerült a közös munka. Reménye szerint sikerül megjavítani az eddigi legjobb helyezésünket, ami egy hatodik hely volt 1998-ban.

Talant Dujsebajev, a válogatott szövetségi kapitányától megtudtuk a magyar válogatott 17 fős kerettel utazik ki az Eb-re, a kapus Székely Márton marad itthon. Az első mérkőzésen pályára lépő legfeljebb 16 játékost a január 15-i technikai értekezleten nevezzük meg. Mint mondta elégedett a felkészüléssel, köszönetet mondott a szövetségnek és a kluboknak a segítségért. Az elkövetkező napokban még elvégzik az utolsó simításokat, aztán szombaton megkezdik a tornát. Reméli nyolc döntő vár a magyar válogatottra az Európa-bajnokságon, a célkitűzés mindig a következő meccs megnyerése. Soha nem játszottunk érmes helyekért az Eb-n, így magasra tettük a lécet, de szeretem a kihívásokat.

Nagy László csapatkapitány elmondta, az utóbbi évek egyik leghosszabb felkészülésén vagyunk túl, a szerbek elleni találkozókon még nem látszódott ennek az eredménye. Én vagyok a legidősebb a keretben, de fejben nem érzem magam ennyinek, így extra motivációt nyújt a verseny a számomra. Vannak fiatalok, akik még nem szerepeltek nagy tornán, a tapasztaltabbak rengeteget beszélek velük, hogy ne izgulják túl az elejét. Összetartó, sikeréhes a csapat, nehéz dolgunk lesz, de az a fontos, ha csúnya játékkal is, de nyerjünk.

Marosi László, korábbi vb-ezüstérmes játékos, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke elmondta izgalmakkal teli Európa-bajnokság előtt állunk, a kontinensviadal hagyományosan a legerősebb verseny kézilabdában. Álmunk és célunk a riói olimpia. Egyelőre nincs értelme számolgatni, mérlegelni, lépésről-lépésre haladva érhető el a siker. Saját kezünkben van a sorsunk, ezért kívánom a csapatnak, hogy jól záruljon a felkészülés és sok sikert kívánok az Eb-n!

Sótonyi László, edző szerint a fiataloknak el kell hinniük, hogy ez jó csapat és bárkit meg tud verni: Át kell lépniük az itthoni szintjüket, és akkor messze juthatunk. Alkalmas a csapat a nagy eredményekre.

Novák András főtitkár a prémiumokkal kapcsolatban elmondta, a közvetlen kijutás 80 millió forintot ér, míg a kvalifikációs tornán való szereplés 30 milliót ér. Az Eb-aranyérem, 20 millió, az ezüst 10 millió, a bronz 5 milliós bonusszal járna. A torna megnyerése esetén 100 milliót kapna a csapat.

Dr. Kocsis Máté beszámolt arról, hogy az elmúlt hónapokban abban gondolkodtak, összeteszik a klubok szabad reklám- és marketingjogait, és a Szövetség jogait és egyben értékesítik. A Szerencsejáték Zrt. személyében kiváló partnert találtak, amely meglátta, hogy ebben komoly lehetőség van. A továbbértékesítés jogát is megkapta. A tájékoztatón dr. Braun Márton elnök-vezérigazgató képviselte a céget. A Szövetség december 23-án kötötte meg a szerződést erre a szezonra, a klubok már meg is kapták az első részletet. A huszonhat NB I-es klub az elmúlt idény eredményei alapján sávosan kapta meg az összegeket. Dolgoznak egy aprólékosabb elosztási rendszeren. A Veszprém például több mint 600 milliót kap ezen csatornán keresztül, és nem fordulhat elő, hogy egy klub rosszabbul járna, mint a korábbi helyzetben.

A magyar válogatott valamennyi Eb-mérkőzését az M4 Sport közvetíti.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.