Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Lendületben a XIII. kerület – 2015-2019.

Lendületben a XIII. kerület 2015-2019. dr. Tóth József, polgármester …

5 év alatt évente 30 milliárd forintot szánnak önkormányzati fejlesztésre a XIII. kerületben. 2016. a nagyberuházások éve lesz.


Dr. Tóth József polgármester ismertette Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat 2015-2019. közötti programját “Lendületben a XIII. kerület” címmel. A költségvetés főösszege évente 30 milliárd forint, ami öt év alatt 150 milliárd forintot jelent, ennek 20 százalékát fejlesztésekre fordítják. Összesen a 2015-2019-es időszak alatt 30 milliárd forintot szánnak fejlesztésekre.

Dr. Tóth József polgármester elmondta, mivel az országgyűlés már 2015 nyarán elfogadta a kormány ez évi költségvetését, a kerületi önkormányzat is a megszokottnál egy hónappal korábban döntött a kerület költségvetéséről, amelynek alapgondolatai a kiszámíthatóság és a biztonságra törekvés voltak.

Az elért eredményekre építünk, amelyeknek köszönhetően kerületünknek kimagaslóan erős a tőkevonzó képessége. Városrészünket folyamatosan növekvő gazdasági potenciál és foglalkoztatottság jellemzi. Az önkormányzat gyarapodó vagyona megközelíti a 100 milliárd forintot, a XIII. kerület a főváros negyedik legnépesebb közigazgatási egysége, és az élve születések 1100 feletti számával évek óta a másodikak vagyunk Budapesten sorolta a tényeket a polgármester.

A 2016. év céljait, az összesen 147 feladat végrehajtását a Lendületben a XIII. kerület program tartalmazza, amely folytatása az alapozó 2015. Évnek. A 2016 év költségvetése az értékőrzésről és a megújulásról szól. Kiemelte a polgármester a Kassák Lajos utcai 400 férőhelyes Meséskert Tagóvoda 1,3 milliárd forintból befejeződő passzív épületének szeptemberre tervezett átadását. Megkezdik a Láng Művelődési Központ felújítási munkálatait. Létrehozzák a Dagály sétányt, a Klapka Szolgáltatóházat, amely összesen 3 milliárd forintba kerülő beruházás, amely egyúttal 33 új önkormányzati bérlakás megteremtését jelenti. Megkezdődik a Lehel Csarnok tetőszerkezetének és légcserélő rendszerének felújítása, a Kassák Lajos utcai Karmelita templom előtt 100 millió forintos beruházással létrejön a Papp László tér, a világhírű angyalföldi sportoló szobrával. Megkezdődik a Rákos patak környezetének felújítása is. A kerület lakosainak egészségügyi ellátásában az év során szeretnék megvalósítani az évek óta a tervek között szereplő MR és CT készülékek beszerzését.

A tájékoztató második részében a Krónika Videómagazin, Fazekas Ágnes, Népszava, Vicsek Ferenc, dr. Révész András és sok más újságíró kérdésére is válaszolt a XIII. kerület polgármestere – a videókon elérhető ez a blokk is.

A polgármester elmondta nincs megelégedve a magyar építési kultúra színvonalával. Az új forrásmegosztás – véleménye szerint erősíti a kerületeket a fővárossal szemben. A forrásmegosztás gyakorlatát helytelennek tartja, mivel a befolyó pénzt 2012. évi adatok alapján osztja szét a főváros. A forrásmegosztás alapjául szolgáló iparűzési adó 229 milliárd forintos összegének 10%-át, 26 milliárd forintot fizet be a XIII. kerület a közös kalapba, ahonnan ennek töredékét kapja vissza. A befektetőkre vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta a polgármester, hogy új lakások építése várható a Marina parton, a Váci út – Petneházy utca sarkán, a Szabolcs utcában, valamint a Jász utca – Szent László utcák környezetében. Új irodaépületek létesítésének előkészítése van folyamatban a volt Felvonó Gyár, illetve az Árpád híd pesti hídfőjénél lévő üres telkek területén – tudták meg a tájékoztató résztvevői.

A sajtótájékoztatót vezette Gellért Lajos, sajtófőnök.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.