Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

VÁRJON DÉNES ZONGORAESTJE – „MVM KONCERTEK – A ZONGORA” SOROZATBAN

A zürichi Anda Géza Nemzetközi Zongoraverseny 1991. évi győztese, Várjon Dénes nyitja meg január 29-én a Zeneakadémia Nagytermében a Cziffra György nevével fémjelzett zongora-sorozatot.

A Zeneakadémia tanára oktatómunkája mellett a világ számos pontján koncertezik. Budapesten azt a Haydn, Schumann, Chopin és Janácek műveiből álló programot adja elő, amit 2016. februárban az amerikai közönségnek is játszani fog.

VarjonMűsoron: Haydn: e-moll szonáta (Hob. XVI 34) Schumann: C-dúr fantázia, op. 17   szünet  Janácek: Benőtt ösvényen – hat tétel Chopin: F-dúr ballada, op. 38 Chopin: a-moll mazurka, op. 67/4 Chopin: C-dúr mazurka, op. 24/2 Chopin: b-moll noktürn, op. 9/1 Chopin: b-moll scherzo, op. 31

Várjon Dénes pályájának elindulása nagyban köthető három jelentős versenygyőzelméhez, hiszen elhozta az első díjat a Magyar Rádió Zongoraversenyéről, a Weiner Leó Kamarazenei Versenyről és a zürichi Anda Géza Nemzetközi Zongoraversenyről is.

Rendszeres meghívottja olyan rangos nemzetközi fesztiváloknak, mint Salzburg, Luzern, Schleswig-Holstein, Velence (Biennale), Edinburgh, vagy a Klavierfestival Ruhr. Szólistaként olyan rangos zenekarokkal dolgozott, mint a Camerata Salzburg, a Bécsi Kamarazenekar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Tonhalle Zenekar, a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekara, a Szentpétervári Filharmonikus Zenekar, a Budapesti Fesztiválzenekar, vagy az Orosz Nemzeti Zenekar.

Karmester partnerei között volt többek között Végh Sándor, Heinz Holliger, Solti György, Fischer Iván vagy Thomas Zehetmair is. Kiváló kamarazenész, olyan nagyszerű muzsikusok hívták partnerüknek, mint Steven Isserlis, Leonidas Kavakos, David Grimal, Perényi Miklós, Schiff András, Jörg és Carolin Widmann vagy Joshua Bell.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, munkásságát Liszt- és Veress Sándor-díjjal ismerték el. Szólózongora koncertjeinek műsorán épp úgy szerepel a 19. század egyik legvirtuózabb műve, Schumann C-dúr fantáziája, mint egy ritkán hallható Janáček-mű.  2010/11-től az amerikai Bard College vendégtanára.

Jegyvásárlás a Zeneakadémia jegypénztárában, vagy a www.jakobikoncert.hu honlapon a Jegyvásárlás menüpontban. A jegyek megrendelhetők a jakobikoncertinfo@gmail.com email címen is.

Az MVM Koncertek A Zongora sorozat következő külföldi vendégművésze Vadym Kholodenko lesz, aki a világ egyik legjelentősebb zongoraversenyének, a Van Cliburn versenynek a győztese. A művész február 10-én lép fel a Zeneakadémia nagytermében.

Szerepelnek a bérlet folytatásában Jandó Jenő, Alexei Volodin, Evgeni Koroljov és Balázs János is.  Rendező: Jakobi Koncert Kft.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.