Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Kormányinfo 39 – Lázár János, miniszter – V4 találkozó Prágában

Kormányinfo 39 – Lázár János, miniszter – V4 találkozó Prágában


1991. február 15-én, 25 éve írták alá a Visegrádi Együttműködést, melyet Magyarország, Antall József kezdeményezett – erről kérdezte Lázár János, minisztert a Krónika munkatársa.

A Visegrádi Nyilatkozatot Václav Havel, a Csehszlovák Köztársaság köztársasági elnöke, Lech Wałęsa, a Lengyel Köztársaság elnöke és Antall József, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke írta alá. 1993-ban Csehszlovákia kettészakadásával vált négytagúvá a Visegrádi Együttműködés. Románia is szerepet vállalt volna az együttműködésben, azonban a marosvásárhelyi fekete március után Ion Iliescu közölte, hogy országa nem vesz részt a V4-ek munkájában

A 2016. február 15-i találkozón részt vesz Gjorge Ivanov macedón államfő és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök is Prágában. A négy visegrádi ország vezetői megvitatják a schengeni határok védelmének megerősítésével kapcsolatos kérdéseket, illetve tárgyalnak egy tartalék védővonal kialakításának a lehetőségéről Bulgária és Macedónia déli határain.

A csúcstalálkozón megemlékezik a visegrádi csoport megalakulásának 25. évfordulójáról is a négy visegrádi ország vezetője: Bohuslav Sobotka cseh, Beata Szydlo lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.