Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

Evolution Konferencia 2016

A Magyar Reklámszövetség a társzövetségeivel együtt az Evolution 2016 konferencián ismertette a 2015-ös reklámköltési adatokat. A 2015-ös teljes reklámtorta 194,37 milliárd forintra emelkedett a 2014-es 189,05 milliárd forintról, amely 2,81%-os növekedést jelent.

1ReklamtortaA konferenciát megelőző sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy az internetes reklámköltés 2015-ben meghaladta a televíziós bevételeket. A teljes reklámpiac 2015-ben 194,37 milliárd forint volt, ami közel 3 százalékos bővülést jelent 2014-hez képest. Az online hirdetési tortaszelet pedig elérte 27,6 százalékot.

Urbán Zsolt, a Magyar Reklámszövetség elnöke kiemelte, hogy a 2014-es 7,77%-os nem várt növekedés miatt csak óvatos optimizmusra van oka a piacnak, hiszen a számok mögött hosszabb távon érvényesülő hatások állnak. A csaknem 3%-os reklámköltés növekedés azért egyértelműen a piaci élénkülés jele.

Jelentős változás ment végbe a hazai reklámpiacon. Tavaly első alkalommal fordult elő, hogy többet költöttek internetes reklámra a hazai cégek és szervezetek, mint televíziósra – jelentette be Hivatal Péter, a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) elnökségi tagja az Evolution Konferencián. Az internetes hirdetési piac 14,4 százalékkal bővült 2015-ben az egy évvel korábbihoz képest, elérve az 54,1 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy a teljes hazai reklámtorta 27,6 százaléka jutott a digitális szegmensre. A mobil reklámköltések nagysága 9,3 milliárd forint körül alakult 2015-ben, megduplázódott éves összevetésben. A televíziós piacon 3,15 százalékos bővülést mértek a múlt évben 2014-hez képest, 51,6 milliárd forintot költöttek el a hirdetők.

Barnóth Zoltán, az IAB Hungary elnöke szerint a digitális reklámköltések kapcsán: A várakozásoknak megfelelően a tavalyi évben többszörös mérföldkőhöz érkezett a hazai digitális reklámpiac, hiszen már Magyarországon is a digitális a reklámpiac legnagyobb szelete, amely számszerűen meghaladta az 50 milliárdos szintet (14%-os növekedéssel 56 milliárd forintosra bővült), és kiegyenlítődött a belföldi és globális szereplők súlya, akik tehát fele-fele arányban osztoznak a költésekből a digitális reklámpiacon. Az IAB Hungary Adexpect felmérés alapján 2016-ra további kétszámjegyű növekedést várnak a piac szereplői.

Kovács Krisztián, a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületének elnöke szerint a televíziós reklámköltések tavalyi, újabb növekedése egyértelműen jelzi a hirdetők töretlen bizalmát a tv felé, illetve igazolja, hogy a televíziós reklámok hatékonysága megkérdőjelezhetetlen, nemcsak a márkaismertség építésében, de a fogyasztásösztönzésben is. A teljes reklámpiaci bővülést valamivel meghaladó 3%-os növekedés egyúttal biztosította, hogy a televízió megőrizte kiemelkedő részesedését a teljes tortából.

A sajtó összesített árbevétele, a lapterjesztésből származó 57,952 milliárd forinttal és a bevallásban szereplő 6,27 milliárd forintnyi online bevétellel együtt 2015-ben meghaladta a 96 milliárd forintot. A reklám- és terjesztési bevételek közösen egyértelműen mutatják a sajtópiac súlyát, a gazdaságban betöltött szerepét, ezt az adatot erősítik meg az olvasottság kutatás (NOK) számai is, eszerint a magyar lakosság 80%-a, 6 746 000 lapolvasó olvas nyomtatott terméket. A legfrissebb Matesz terjesztési adatok számos lap esetében stagnálást, illetve néhány esetben emelkedést mutatnak az eladott példányszámok tekintetében – mondta el Kovács Tibor, a Magyar Lapkiadók Egyesületének elnöke.

Huszics György, a Direkt- és Interaktív Marketing Szövetség elnöke a direkt marketing piac számait összegezte: A hazai direkt marketing piac mérete 2015-ben 29,3 milliárd forint volt – lényegében nem változott a 2014-es méréshez képest (29,5 milliárd forint).

Hantosi Bálint, az Out of Home társelnöke a közterületi reklámköltéseket kapcsán hangsúlyozta: Az OOH piac 2015-ben kettős évet zárt. A jó, hogy a kereskedelmi bevételek látható módon növekedtek ugyanakkor a 2014-es állami- és választási megrendelések az egész hirdetési piacon és ezen belül az OOH szegmensben is nagymértékű csökkenést mutattak 2014-es évhez képest. Az Ambient szektor 2014-ről 2015-re növelni tudta részesedését a reklámtortából.

A 2015-ös teljes rádiós reklámtorta 9,06 milliárd forint. Urbán Zsolt, a Magyar Reklámszövetség (RAME) elnöke elmondta: A tavalyi árbevételi adatok jól tükrözik az év közben bekövetkezett iparági változásokat. Összességében a rádióknál a tavalyihoz képest a heti átlagos hallgatószám éves szinten további 100 ezerrel bővült a 15 évnél idősebb lakosság körében.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.