Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Colleen Bell

A Magyar Sajtó Napján a Magyar Újságírók Országos Szövetsége minden évben Aranytollat adományoz a több évtizedes újságírói pályafutásuk alatt érdemes és kiemelkedő munkát végzett kollégáknak, életművük elismeréseként. Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete is köszöntő beszédet mondott.


1BellFace

A díjakat Bálint György, az Aranytollas Újságírók Társaságának elnöke és Komlósi Gábor, a MÚOSZ elnöke adták át. ARANYTOLLASOK lettek 2016-ban: Bolgár György, Fejes István, Féner Tamás, Kertész Zsuzsa, Simonffy Katalin, Tóth Dénes.

Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete elmondta az amerikaiak számára büszkeség, hogy az első alkotmánymódosítás védelembe vette azokat a jogokat, amelyek alapján háboríthatatlanul gondolkodhatunk, véleményünket kifejezhetjük. E jogainkat nemcsak a kormányzati megtorlástól való félelem nélkül gyakoroljuk, hanem azzal az elvárással is, hogy ezeket leglényegesebb egyéni jogokat kormányunk védelemben részesíti. A szólásszabadság Magyarországon is minden magyarnak törvény szerinti joga, amelyért küzdöttek, ami nem végcél, hanem eszköz. A szólásszabadság ugyanakkor nem abszolút jog: az egyén önkifejezéshez való jog addig terjedhet, amíg mások jogait nem sérti. Ahol hiányzik az egyensúly, ahol csak a történet egyik oldalát mondják el, ott a szabad sajtó elmondja a történet másik oldalát. Colleen Bell beszédét fogadalommal zárta: Továbbra is küzdeni fogunk, lelkesítjük a következő nemzedéket, hogy elvszerűen folytassák e küzdelmet, és szüntelenül azon fogunk igyekezni, hogy az igazság fényét vessük oda, ahol a sötétség honol.

Az ünnepségen Komlósi Gábor, elnök a MÚOSZ új tagjainak: Kellenek a fiatalok! 1848-ban is ők vitték a zászlót, a „márcziusi ifjak” robbantották ki a forradalmat. Az idősebbek megbecsülésére is törekednünk kell, példaként említette, hogy két „nagy öreget”, a 90 éves Róbert Lászlót és a 95 éves Kaján Tibort a napokban tiszteletbeli tagjává avatta a MÚOSZ.

A zenei műsorban közreműködtek a Magyar Állami Operaház magánénekesei, Balczó Péter lírai tenor és Sárkány Kázmér bariton, Hegedűs Valér zongora-, és orgonaművész, Őze Dávid, a MÚOSZ Küldöttgyűlésének kiválóan zongorázó tagja, egyiptológus.

A MÚOSZ hagyományosan több médiaszakmai díjat gondoz. A 34. Magyar Sajtófotó Kiállítás március 25-én nyílik a Capa Központban. A film- és tévékritikusok szakosztálya díjait januárban itt adták át, a Sajtóházban – köztük az időközben Oscar-díjjal is elismert Saul fia alkotóinak – konferálta Kertész Zsuzsa műsorvezető.

A Virág F. Éva Díjat a MÚOSZ Kulturális Szakosztálya alapította 1996-ban. Az elismerést Vámos Éva, a MÚOSZ Kulturális Szakosztályának elnöke és Bernáth László, a kuratórium tagja adta át. Az idei díjazott: Bartal Csaba – a díjat a Múlt-kor folyóirat külföldön tartózkodó főszerkesztője helyett kollégája, Ács Tibor vette át.

A Németh Gyula Díj Alapítvány évente kitüntetésben részesít egy, a pályája elején járó – a nyomtatott vagy az elektronikus sajtóban dolgozó – sportújságírót, aki munkájával felkeltette a sportújságírók elismerő figyelmét. A díjat az alapítótól, Németh Gábortól Berkesi Judit, az M4 sportcsatorna munkatársa vehette át.

A MÚOSZ Környezetvédelmi, Vízügyi és Idegenforgalmi Szakosztályának szakmai elismerését harmadik alkalommal adták át. A díjat Bódi Ágnes, a MÚOSZ elnökségének tagja adta át Tarnóczi Lászlónak, a Magyar Rádió riporterének.

Az év gazdasági újságírói díját 2016-ban Farkas Zoltán, a HVG főmunkatársa kapta. A díjat Vicsek Ferenc, a Gazdasági Újságírók Szakosztályának elnöke adta át.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.