Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Minden gyerek lakjon jól!

Minden Gyerek Lakjon Jól!

Alapítvány több élelmiszerlánc részvételével újabb akciót indított a 47 leghátrányosabb helyzetű kistérségben, ahol 2010 óta már 40 000 hátrányos helyzetű gyerekes családnak segítettek.

1Minden-sokanA most indult akció célja, hogy a bölcsődei ellátásból kiszorult 11 ezer 300 hátrányos helyzetű, három év alatti gyerek szüleit segítsék élelmiszercsomag akcióval.

Hegedűs Zsuzsa, az alapítvány kuratóriumának elnöke a Hevesen tartott sajtótájékoztatón elmondta: az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny, a Spar és a Tesco élelmiszerláncok 5-5 millió forintos támogatásával indított akcióban a következő öt hónapban havi rendszerességgel összesen 7370 hátrányos helyzetű, 3 éven aluli gyereket nevelő család kap azonos csomagot.

Hevesen 184 család vehetett át a 6 liter tartós tejet, 2 kilogramm müzlit és 1-1 kilogramm rizst, zabpelyhet tartalmazó csomagot, amelyekhez a Tej Terméktanács további 12-12 liter tartós tejet adott még.

Az eseményen részt vettek: Hegedűs Zsuzsa, miniszterelnök főtanácsadó, a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány alapítója. Székács Tibor, ügyvezető igazgató, ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. Denis Lionnet, országos HR igazgató, Auchan Magyarország Kft. Grósz Jenő, az igazgatóság elnöke, Lidl Magyarország. Jens Krieger, ügyvezető igazgató, Penny Market Kft. Erwin Schmuck, ügyvezető igazgató, SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. Hevesi Nóra, kommunikációs igazgató, TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.

Hegedűs Zsuzsa elmondta tavaly novemberben egy gyerekéhezés elleni civil kezdeményezés hívta fel a figyelmet arra, hogy bár a törvény szerint minden 14 évnél fiatalabb hátrányos helyzetű gyerek jogosult a központi költségvetésből biztosított ingyenes étkezésre, több ezer gyerek mégsem jut hozzá az ellátáshoz.

Az óvodai és iskolai ellátás mindenütt biztosított az összes rászoruló gyerek számára, a leghátrányosabb kistérségek 5 ezer fő alatti településein egyetlen 3 év alatti gyerek sem kap ingyenes ellátást, az önkormányzatok ugyanis nem képesek bölcsődét működtetni. A helyhatóságok tájékoztatása szerint 11 ezer 300 ilyen gyerekről van szó. A helyzet tartós megoldására vonatkozó javaslatokat az érintett államtitkárságok segítségével kidolgozta és már átadta Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Az átmeneti időszak nehézségeit enyhítendő fordult segítségért decemberben a Magyarországon működő élelmiszerláncok vezetőihez. Április 7-én kiszállítják az érintett járáspontokba a hat áruházlánc csomagjait, amelynek kiosztását – az alapítvány háztáji akciójához hasonlóan – önkéntesek végzik el. Az akciót a 13611-es adományvonal hívásával bárki támogathatja.

A programhoz idén csatlakozott a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is, így a 2016. március 23-án Heves városban induló akció során több mint 2700 liter ’TEJSZÍV’ logóval ellátott dobozos tejet adtak át az ott élő hátrányos helyzetű családok számára.

Az akció aznap délután a Heves megyei Tenken és Tarnabodon folytatódott.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.