Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Badacsony Budapesten

Badacsony a budapesti New York Palotában


Ötödik alkalommal mutatkozott be a Badacsonyi Borvidék a budapesti New York Palotában április 6-án a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében.

1BadacsonyAz eseményen a badacsonyi borászok személyesen töltötték boraikat szakmai partnereik és a borkedvelők poharaiba.

A kerek évforduló kapcsán döntöttünk úgy, hogy idén az elmúlt 5 év legszebb tételeit hozzuk Budapestre – tudtuk meg Békássy János elnöktől, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület vezetőjétől. Az esemény sikere a Badacsonyi Borvidéki Borút Egyesület borászainak aktív közreműködésének köszönhető, és elnöküknek Borbélyné Galambos Gabriellának.

A Balaton leghíresebb borvidékéről 34 borászat hozta el legszebb borait: Weller, Szatmári, Nyári, borbély, Gilvessy, Istvándy, Sandahl, Tolnay, Szabó, Szent György ince, 2Ha, Edegger, Bencze, Málik, Bonvino Wine, Horváth, Fischer, Szászi, Sabar, Bakó, Skizobor, VáliBor, Laposa Birtok, Szarka, Csobánci, Csendes, Folly, Orbán, Fata, Németh, A’Capella, Bellabadacsony. A kínálatban 165 féle bor volt kóstolható. A borokat elkísérte a Reneszánsz Pálinkaház is Badacsonyörsről, sőt a borok mellett sajtokat is kóstolhattunk a Lesencei Szegi Sajt családi gazdaságnak köszönhetően.

Kitűnő alkalom volt, hogy az érdeklődők megismerhessék a helyi termelőket, a borász szakma kiemelkedő képviselőit, kérdéseikre közvetlenül tőlük kapjanak választ. A kisebb borászatoktól a legnagyobbakig, a kézműves termelőktől a nagy pincészetekig mindenki jelen volt, hogy az általuk kínált válogatott borok kóstolása, és a velük való beszélgetés által elevenedjen meg a Badacsonyi Borvidék hangulata.

Mesterkurzusok is színesítették az eseményt: Előadást tartott dr. Csizmadia András gasztrofilozófus – Mésallience vagy szerelmi házasság? Mit együnk a badacsonyi borokhoz? dr. Mészáros Gabriella – Őshonos vagy világfajta: elég-e, ha a miénk? Robert Smyth AIWS, újságíró – Badacsonyi fajták a ringben – Badacsony a nagyvilágban. Vulkánok lelke a jóindulatú, objektív kívülálló szemével.

A rendezvény jó példa volt az összefogás erejére!

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.