Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Csukás István

Csukás István nyolcvanéves – A most 80 éves Csukás Istvánt április 5-én köszöntöttek a Magyar Írószövetségben. Előtte már köszöntötték a Petőfi Irodalmi Múzeumban és a Művészetek Palotájában is megünneplik.

1CsukasjoMindannyian szeretjük őket – Süsü, Pom Pom, Gombóc Artúr, Mirr Murr … Csukás valamit nagyon “eltalált”, pedig az ő közönsége, azaz a gyerekek igazán kíméletlenek, szókimondóak és nem lehet őket átverni. Csukás tudja, hogy nem kellenek látványos fogások ahhoz, hogy elbűvölje a gyerekeket, ahogy azt is: a mese nem tréfadolog. Egyidős az emberiséggel, előbb volt minden másnál, így a meseíróra hatalmas felelősség hárul. Ennél nincs is komolyabb foglalatosság – mondta Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, aki szerint Csukásnak sikerült az, ami csak a legnagyobbaknak: a magyar kollektív tudat részévé vált.

Csukás István kiváló költő, kortársai – Vas István és Weöres Sándor is nagyon kedvelték a verseit – tudtuk meg Szakonyi Károly írótól, aki anekdotázott is az ünnepségen. És azt is megtudtuk Szakonyitól, hogy Csukás István birkapörköltfőzés közben is költő .. A meséi meg mi vagyunk, a tücskök, bogarak és más teremtmények. Süsü pedig arra tanít minket, hogy ne a látszatból ítéljünk, mert az igazság sokszor a látszat mögött van.

Csukás István szülővárosából Kisújszállásról megérkezett a település polgármestere is, hogy felköszöntse az írót és ajándékozott is hozott Bagamériről – egy képet a Kisújszálláson lévő szoborról – mert a Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági regény fagylaltos alakja Bagaméri létezett. Azt is elárúlta, hogy Kisújszálláson egy Pom Pom installációt és egy Süsü játszóteret is terveznek a városban.

A születésnapi rendezvényen Tallián Mariann és Lázár Balázs színművész előadásában, ami bravúrosan jó volt! a Magányos Szamovár és Pom Pom meséit is hallhattuk.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.