Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

24. Sziget Fesztivál

24. Sziget Fesztivál – Island of Freedom – Gerendai Károly főszervező és Kardos József programigazgató


1Kardos

A fesztivál Magyarország legnagyobb turisztikai attrakciója! A vendégek bíznak a szervezőkben és a Sziget-élményért érkeznek Budapestre, nem csak a fellépők miatt – mondta el Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője az április 19-i sajtótájékoztatón a KIOSK-ban (Március 15. tér 4). A sajtótájékoztatót Gerendai Károly főszervező és Kardos József programigazgató tartották. Megtudtuk az ötnapos bérletek elfogytak, a hétnapos belépőknek a 70 százaléka már elkelt.

A Sziget Fesztivál cateringje három fő részre osztható: a fesztiválozók és a fesztiválterület, a VIP részleg, és a backstage tudtuk meg Orosz Gábortól a KIOSK séfjétől.

A legjelentősebb változás, hogy a feszült európai helyzet miatt a szervezők újabb biztonsági intézkedéseket vezetnek be. A bérletek átvételéhez idén szükség lesz valamilyen személyes okmány bemutatására. Ez a reptereken megszokott „check-in” rendszerhez hasonlít majd. Mindez nem növeli a várakozási időt. Az új rendszerben összekötik a karszalagok sorszámát a személyes adatokkal, hogy a szervezők ellenőrizhessék, pontosan kik lépnek be a Sziget területére.

Az 5 milliárdos nettó költségvetésből gazdálkodó rendezvény idén is nagy hangsúlyt fektet a zenei programok mellett az egyéb kulturális programokra. Külön foglalkoznak a menekültkérdéssel is, nemcsak kerek-asztal beszélgetések lesznek, hanem színházi előadások is.

A 24. Sziget augusztus 10-én, a régi hagyományokhoz visszatérve szerdán indul. Az utóbbi években megszokott hétfő helyett azért váltottak, mert korábban felmerült, hogy augusztus 8-án lesz a Forma–1-es Magyar Nagydíj, ennyi turistát pedig nem bírt volna el a főváros. A szerdai kezdés melletti másik érv, hogy programszervezés szempontjából Európában a nagy fellépőket augusztus közepén lehet a legkönnyebben megszerezni, ehhez minél közelebbi időpont az ideális.

Az idei fesztivál legnagyobb sztárja Rihanna lesz, aki a nulladik napon lép fel, de érkezik még a Die Antwoord, David Guettea, a Muse, SIA, az End Show-t ezúttal Hardwell biztosítja. A sajtótájékoztatón mutatták be a 2016-os év Sziget-himnuszát is Odett előadásában.

Az Art Of Freedom pályázatára idén kétszáznál is több pályamunka érkezett a világ minden pontjáról dizájnerektől, képzőművészektől, fényszobrászoktól vagy éppen lelkes amatőröktől.

Idén lényegesen többet fordítanak környezettudatos fesztiválozásra és szemléletformáló kommunikációra. Az újrahasznosítástól, a tudatos vásárlásig, a szelektív gyűjtéstől, a zöld-energia felhasználásig számos fontos területen igyekszenek jó példákkal szolgálni és aktív közreműködésre serkenteni a résztvevőket.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.