Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

59. Kormányinfó

59. Kormányinfó

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő – 2016. augusztus 18.


Magyarország megállította a bevándorlást és Európának is nagy szívességet tett azzal, hogy betartotta a szabályokat. Az unióban az a terv, a többségi álláspont, hogy a következő években, évtizedekben emberek százezreit és millióit kell behívni a gazdasági és társadalmi érdekeknek megfelelően. Magyarország a kisebbségi álláspontot képviseli, vagyis azt, hogy meg kell állítani a bevándorlást, nincs szükség migránsokra, hanem a magyar családokat kell segíteni. A tájékoztatási kampány folytatódik, ennek keretében javasolja a kormány a részvételt, és elmondja mi a tétje a referendumnak, de a végén mindenki maga dönt.

59A külföldön tartózkodók levélben szavazása nem politikai, hanem választási eljárási kérdés. Ha valakinek Magyarországon van a lakcíme, külföldön tartózkodik és levélben szavazhat, akkor ha én Magyarországon lakcímmel rendelkezem, nem otthon tartózkodom, hanem a szomszéd faluban, én miért nem szavazhatok levélben?

Hiba a részvétel ellen kampányolni, hiszen egy igazi demokratának a kötelessége részvételre biztatni egy népszavazáson.

A kerítés felépítése és a vonatkozó törvények módosítása eredményeként ma Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország a bevándorlás tekintetében. Az erőfeszítések nagy anyagi terhet jelentenek, és az EU ehhez lényegében semmit nem ad, csak Ausztria ajánlott segítséget, Németország és az EU nem. Magyarország a kerítéssel kapcsolatos költségeket 96-97 százalékban maga finanszírozza.

Ha a magyarok úgy döntenek, hogy nem szeretnék, hogy az országba bárki bejöjjön, akkor az EU – amely a demokratikus gondolkodásra épül – nem engedheti meg magának, hogy ezt a döntést korlátozza, ennek beláthatatlan társadalmi következményei lennének.

A Kormány azért hosszabbította meg a válsághelyzetet, mert ősszel várhatóan több migráns érkezik, számítani lehet a bevándorlási nyomás fokozódására, Törökország és az EU egyezségének végrehajtása nem hatékony, Görögországban nő a várakozók száma, és a határon várakozók információk szerint “támadástól sem rettennek vissza.

A miniszter azzal indokolta, hogy 3000-rel emelik a rendőrség létszámát, hogy ha Európa ilyen nyomás alatt lesz a következő 5-10 évben, akkor fenn kell tartani a határzárat, és ez kevesebb létszámmal biztonsági deficitet jelenthetne másutt. Példaként hozta, hogy a 2010-es kormányváltáskor a szocialisták belbiztonsági káoszt hagytak, és azonnal 3500-4000 új rendőr kellett. Akkor 12 ezren, most 18 ezren vannak börtönben, a rend és biztonság oka, hogy hatezer bűnözőt kivontak a forgalomból.

Szólt arról is a miniszter, hogy Törökország megkereste Magyarországot egy budapesti iskola bezárása miatt, mivel úgy vélik, hogy a puccsal vádolt hitszónokhoz, Fethullah Gülenhez kötődik, Lázár János elmondta a kormányfő arra utasította a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, valamint a Belügyminisztériumot, hogy vizsgálják ki a kérést. Magyarország érdeke a stabil Törökország a régió biztonsága és a bevándorlási válság megoldása miatt.

Ősszel Orbán Viktor miniszterelnök azzal bíz meg egy kormánytagot, hogy állítson össze kormányzati programot arról, mit tudnak kínálni az országnak 2018 és 2028 között – mondta el Lázár János miniszter. 2018 után zárul le egy uniós fejlesztési ciklus is, ezért a kormány közép- és hosszú távú társadalmi programot akar hirdetni a 2018 utáni időszakra.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.