Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Azok a boldog napok – Cipruson és a Toldi moziban

A Ciprusi Nagykövetség Constantinos Patsalides „Beloved Days” „Azok a boldog napok” című díjnyertes ciprusi filmjének sajtótájékoztatójára hívta meg az újságírókat szeptember 19-én a Toldi Filmszínházba. A ciprusi dokumentumfilmet először mutatják be Magyarországon, a premiervetítés szeptember 22-én lesz, az érdeklődők számára még vetítik a Toldiban 23-án és 24-én is.

1ciprusfilmA sajtótájékoztatón a film rendezője, Constatinos Patsalides, valamint a film írója és producere, George Avraam is részt vett. Beszéltek a film keletkezéséről, a négy esztendeig tartó kutatómunkáról és az anyaggyűjtésről, majd a két évig tartó forgatásról.

Most jelentették be azt is, hogy a film a közelmúltban nyerte el az ötödik díját, méghozzá Indiában, ahol a filmkritikusok értékelték a legjobbnak.

azokaboldogjoA filmet 1970-ben forgatták Cipruson, a ma török megszállás alatt lévő Kármi faluban. Az alkotás “kaleidoszkópszerű”: képeket mutat be e varázslatos, háború előtti időkből, amikor a sziget kecsegtető távlatok elé nézett, mint forgatási helyszín.

E jövőképnek váratlanul véget vetett az 1974-es török megszállás. Természetesen mindazok emlékei és érzelmei, akik a hetvenes évek e két eseményét átélték a változásokkal együtt, amelyeket a megszállás előidézett életükben, beleszövődnek a dokumentumfilmbe.

Az alkotók azt is elmondták, hogy a film elején látható tájképek fontos elemei a dokumentumfilm képi nyelvének, a nézőben a visszaemlékezés és nosztalgia érzését ébresztik, ugyanakkor ezek a szereplők mai életének szimbólumai is egyben. A snitteket egyszerűség jellemzi, sok a közelkép a szereplők arcáról, amely megragadja az emberi érzelmeket.

A dokumentumfilm a realizmus és a fikció között mozog, újra átélt események alapján emeli ki az egykori világ ártatlanságát és derűs hangulatát, ugyanakkor a szereplők belső lelki világát is bemutatja, a régi élményeken való nosztalgiát és önreflexiót.

A dokumentumfilm zenéje fontos szerepet játszik, kiegészíti a költői megközelítést és erőteljes érzelmeket közvetít a nézők felé.

A sajtótájékoztatón részt vett Antonios Theocharous ciprusi nagykövet, Koranisz Laokratisz görög nemzetiségi szószóló, valamint Ács-Lévai Viktória nagyköveti titkár.

A fotón Ács-Lévai Viktória, George Avraam és Constatinos Patsalides beszélget.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.