Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Turizmus Világnapja

Sturtup-ok a turizmus területén

turizmus1A Turizmus Világnapja alkalmából, a budapesti Akvárium Klubban tartott tájékoztatón Bienerth Gusztáv a turizmusért felelős kormánybiztos, valamint Pongrácz Ferenc az IBM Délkelet Európáért felelős üzletfejlesztési igazgatója jelentett be a turizmus területén jeleskedő sturtup-ok számára fontos együttműködést.

A turizmus versenyképességének növelése elképzelhetetlen az innovációk elősegítése nélkül. Az újszerű ötletek, fejlesztések kezdeti felkarolását az állam olyan befektetésnek tekinti, mellyel új piacokat teremt, s ezzel hozzájárul magas hozzáadott értéket előállító munkahelyek létrejöttéhez a turizmusban – mondta Bienerth Gusztáv. A kormánybiztos kifejtette, korábban is volt példa arra, hogy az állam igényére megvalósuló fejlesztések – pl. maga az internet, vagy a GPS rendszerek – hoztak áttörést a turizmusban is, de ma már tudatosan kell figyelni arra, hogy a digitális innováció miként szolgálhatja Magyarország versenyképességének fenntartását a globális piacon.

Pongrácz Ferenc hozzászólásában többek között elmondta, az IBM olyan kezdeményezéseket kínál a turizmust is forradalmasító hazai startupoknak, mint a Global Entrepreneur Program. Ezzel az IBM úgy nyújt támogatást világszerte a helyi innovatív közösségeknek, hogy az IBM Cloud-on keresztül mentori segítséget, fejlesztési eszközökhöz és felhőszolgáltatásokhoz való hozzáférést biztosít.

A sajtótájékoztatón több ígéretes, az IBM által felkarolt “korai fázisú vállalkozás” is bemutatkozott. Az általuk bemutatott alkalmazások kapcsán azért az IBM vezető képviselője megjegyezte, hogy sikerük nem csak a software fejlesztésen múlik majd, hanem azon is, hogy milyen gazdag tartalommal töltik fel ezeket. Nem szabad megengednünk, hogy mások, informatikai óriások tárják a világ elé azt, amit tudnak rólunk, hanem nekünk kell tartalommal megtöltenünk az újabb és újabb alkalmazásokat, platformokat.

Az innovatív együttgondolkodás példájaként egyúttal átadták a turistáknak az Akvárium Klub közelében elhelyezett #helloHungary multifunkcionális tájékozódási- és élménymegosztó pontot is.