Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

Gellérthegyi Álmok

Gellérthegyi Álmok a Thália Színházban – Schell Judit színművésznő, Finta Gábor táncművész


1gellertjo1A két művész – Schell Judit és Finta Gábor – táncát láthattuk a Danubius Hotel Gellért Gobelin Termében, ahol a Gellérthegyi álmok című produkcióból adtak ízelítőt a sajtónak. Szinte karnyújtásnyi távolságból nézhettük a táncot, amely magával ragadó volt.

A Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok című előadás komplex színházi élményt ígér, különlegessége, hogy a próza és tánc mellett, a képzelet kiterjesztését egy olyan különleges vetítési technika teszi felejthetetlenül plasztikussá, amely prózai színházban egészen újszerű és lenyűgöző hatást fog kelteni – tudtuk meg a sajtótájékoztatón. A Gellérthegyi álmok többszörösen is valóra vált álmok. A darab történetének fonalát eredeti és “kölcsönvett” zenékre készülő táncok, mozgásszínházi víziók szakítják meg, s emelik át egy másik dimenzióba, egy másik műfajba, melyből azonban újra és újra visszatérnek abba a bizonyos, hátrahagyott villába, amelyben pár órára egyesül az egész világegyetem.

A történet 1944-45-ben Budapest ostromának idején játszódik. Egy elhagyott gellérthegyi villában hoz össze a sors egy menekülő zsidó lányt és egy katonaszökevény fiút. A két fiatal egymásra utaltságában úgy üti el az időt, hogy mesélni kezdenek. Sok mindent elmondanak a múltjukból, majd pedig elképzelik, eljátsszák a jövőjüket, ezért is gondoltam arra, hogy a mozgással, tánccal jeleníthetnénk meg ezeket a víziókat – monda el Schell Judit.

A látványvilágot a Freelusion tervezte – világviszonylatban az egyik leghíresebb 3D videomapping stúdió –, akik Las Vegas legnívósabb pódiumain bizonyítottak már olyan showműsorokban, mint Criss Angel MindFreak Live-ja vagy Tim Burton legújabb filmjének bemutató estje.

A produkció zeneszerzője Balázs Ádám, dramaturg: Zöldi Gergely, jelmeztervező: Gallatz Rita, látvány: Freelusion, grafika: Solt Attila.

A darab bemutatója november 5-én a Thália Színház Nagyszínpadán.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.