Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

68. Kormányinfó

68. Kormányinfó

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő …


2010-hez képest sokat erősödött a magyar gazdaság, tartósan 5 százalék alatt van a munkanélküliség, mélyponton van az államháztartási hiány. A cél, hogy csökkenjen a vállalkozások adóbevallással összefüggő tennivalója, azonban mint mondta, az adófizetés rendje alapjaiban nem változik meg.

1lazarLázár János értékelte a bürokráciacsökkentés eredményeit, a 8 napon belül elintézett ügyek aránya 85 százalékos, szemben a 2014-es 44 százalékkal. Az eljárási díjak megszüntetésének eredményeként négymilliárd forint maradt az állampolgároknál. Újabb tervezetet készítenek arról, hogy 2017-től milyen további eljárásokért ne kelljen fizetni.

Az állami szektorból munkavállalókat kell átvezetni a piaci szférába. Minél több a bürokrata, annál több a bürokrácia, hiszen a bürokraták megteremtik maguknak azokat a jogszabályokat, amelyek alapján újabb hivatalok, sóhivatalok, hatóságok jönnek létre a népesség vegzálására. A közszférában foglalkoztatottak számát a tiltakozások ellenére is lejjebb fogja vinni a kormány.

A magyar kormány elküldi az illegális bevándorlás kezelésével kapcsolatos javaslatait az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Szlovákiának, amely decemberig “B tervet” készít a migrációs válság megoldására.

A magyar kabinet azt kezdeményezi, hogy ne legyen kötelező betelepítés, továbbá álljon vissza a schengeni határellenőrzési rendszer Olaszországban és Görögországban. A kormány kéri emellett, hogy a magyar határon épült kerítésre fordított forrásokat tudják be a magyar szolidaritásba.

Magyarország fenntartja álláspontját, hogy Európának nem az a feladata, hogy megszervezze a betelepítést, hanem az, hogy megakadályozza a bevándorlást. Arról is beszélt, hogy a kötelező betelepítési kvóták elleni küzdelemben szükség van az alaptörvény hetedik módosítására, amelyről jövő kedden dönthet az Országgyűlés, miután lezárult a javaslat szövegezése. Lázár János minden ellenzéki képviselőt arra kért, szavazza meg az alkotmánymódosítást, és reményének adott hangot, hogy napi pártpolitikai érdekek nem akadályozzák meg az elfogadást.

A miniszter sérelmezte, hogy az Európai Bizottság meghosszabbította a belső határellenőrzés lehetőségét az osztrák-magyar határon is, szerinte ugyanis ez ellentétes mind az osztrák, mind a magyar emberek érdekével.

A kormány többször is kérte az igazságügyi tárcát, hogy vizsgálja meg azokat a jelentéseket, amelyek próbálják elmarasztalni Magyarországot a bevándorlókkal kapcsolatos bánásmód miatt. A minisztérium álláspontja szerint ezek az állítások nem fedik a valóságot.

A 3-as metró felújításáról elmondta, hogy ha egyetlen ember is veszélyben van, akkor azonnal le kell állítani, ennek megítélése azonban nem politikai, hanem szakmai, hatósági, biztonsági kérdés. A veszély elhárítását, továbbá a vonal és lehetőség szerint az állomások felújítását jelölte meg célként, hozzátéve, eddig 200 milliárd forintot biztosítanak a projekthez. Ha a forrás nem elegendő, akkor a kormány kész újabb segítséget nyújtani – tette hozzá, a közbeszerzési szabályok egyszerűsítését azonban egy uniós irányelvre hivatkozva kizárta.

A letelepedési kötvény meg fog szűnni, nincs rá szükség, ezt Orbán Viktor miniszterelnök is tényként kezeli.

Orbán Viktor a jövő héten utazik Londonba. Theresa May brit kormányfő munkalátogatásra hívta Orbán Viktor miniszterelnököt. Kiemelt témák között lesz a Brexitet és a bevándorlás, a magyar-brit kétoldalú kapcsolatok.

Bérnyomás van a gazdaságban, a vállalkozók járulékcsökkentést kérnek. A kormány érdeke, hogy az ezzel kapcsolatos döntések kiszámíthatók és stabilak legyenek. A béremelést és a beruházásokat is támogatni kell.

A következő öt évben 30-40 százalékkal emelkedhetnek a reálbérek Magyarországon.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.