Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Nyáry Krisztián: Festői szerelmek

Nyáry Krisztián: Festői szerelmek


1nyarykonyvJó időzítéssel a Kieselbach Galériában kaptam kézbe Nyáry Krisztián új könyvét a Festői szerelmeket, ahol éppen a Festők, múzsák, szerelmek című kiállítást nyitották meg november 3-án. Igaz az a mondás, hogy semmi nincs véletlenül! Nyáry Krisztiántól megtudtuk, hogy Kieselbach Tamással már egy éve készültek erre a bemutatóra ki-ki a maga területén.

Nyáry Krisztián népszerű könyvsorozatának legújabb kötete a Festői szerelmek. A nagyon szép kiadvány a Corvina Kiadó teljesítményét dicséri. Szerkesztő: Hevesi Judit. Együttműködő partnerek: Artmagazin, Kieselbach.

1nyarykjo1A magyar festészet nagy múzsáiról, a háttérben álló művészfeleségekről vagy alkalmi szerelmekről alig tudunk valamit. Ez a könyv emberközelbe hozza a művészeket, megtudjuk hogyan éltek híres festőink és hogyan szerettek ők? Kiket látunk a vásznaikon, s kik voltak azok, akiket modellként sosem örökített meg az alkotó, mégis életre szóló hatással voltak a magyar művészetre. Rácsodálkozhatunk mennyiféle szerelem létezik és hogyan állít annak emléket egy festő?

A Kieselbach Galériában a Festők, múzsák, szerelmek című kiállítás a bemutatott remekműveken keresztül megidézi a 20. század nagy magyar festőinek művészetét és magánéletét. Megismerjük a képeken feltűnő, a festő mögött álló, sokszor szerényen meghúzódó társakat, akik nélkül minden másként alakult volna. Az érzéki modellek, alkalmi szeretők és hűséges művész hitvesek inspirálták, előre lendítették, sőt akár egy életen át támogatták egy-egy művész pályáját.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.