Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

Bogányi Gergely zongoraestje

Bogányi Gergely zongoraestje

Az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat 2016. november 17-én Bogányi Gergely hangversenyével folytatódik a Müpában. A koncert műsorán Liszt Ferenc művei – 2 legenda, 2 koncertetűd (Un sospiro, Manók tánca), a Spanyol rapszódia mellett, Beethoven remekműve a Hammerklavier szonáta is szerepel. Ebben a művében Beethoven az akkori zongora minden lehetőségét kihasználva komponálta meg legbonyolultabb szonátáját, amely nagy kihívást jelentett az előadó művész számára.

boganyiBogányi Gergely ezen a koncertjén nem a saját maga által fejlesztett zongorán játszik, de 2017. január 24-én „A Zongora”-sorozat Gálakoncertjén mely szintén a Müpában lesz, amelynek Bogányi Gergely az egyik főszereplője Balázs János és Boros Misi mellett, már biztosan a Bogányi-zongorán lép a közönség elé.

Bogányi Gergely Vácott született 1974-ben. Zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán kezdte, majd a Helsinki Sibelius Akadémián és a bloomingtoni Indiana University-n folytatta. 1996-ban a Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny győztese. Repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel.

Számos zenei verseny díjazottja: 2000-ben Liszt-díjat kapott. 2002-ben Liszt 12 transzcendens etűdjét és Chopin összes szólózongorára írt művét adta elő, ezzel elnyerte az év legjobb hangversenysorozatának járó Gramofon-díjat. Még ebben az évben a „Fehér Rózsa Lovagrend Érdemkeresztje” kitüntetést adományozta neki a finn köztársasági elnök. 2003-ban a „Pest Megye Kultúrájáért” kitüntetést vehette át. 2008-ban Junior Prima Díjat, 2011-ben Prima Díjat kapott. 2004. március 15-én a Kossuth-díjat vehette át.

2015-ben Bogányi Gergely ötletéből és közreműködésével kifejlesztésre került egy új hangversenyzongora, a Bogányi Zongora.

boganyi-julcsiBudapest Főváros közgyűlése 2016-ban Budapest díszpolgárává avatta Bogányi Gergely zongoraművészt (a fotó az esemény után készült.)

Az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat rendezője: Jakobi Koncert Kft., Besszer Koncert Kft. A november 17-i Bogányi Gergely hangversenyre a Zeneakadémián és a Müpa jegypénztárában lehet jegyet vásárolni, vagy a www.jakobikoncert.hu honlapon a Jegyvásárlás menüpontban.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.