Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Karácsonyi Vásár 2016

Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár 2016


1szalayjoA Vörösmarty tér ismét díszbe öltözött. A már hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár megnyitóján köszöntőt mondott és az eseményt megnyitotta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

A Karácsonyi Vásár programját, amely 2016 november 11- 2017 január 1-ig lesz nyitva, Bán Teodóra a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be.

Az Európa tíz legszebbje között jegyzett Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár családi, kulturális és kézműves programokkal várja 2016. november 12-én, szombaton 11 órától a Vörösmarty téren az érdeklődőket, vásárlókat. A Belvárosi Főplébánia-templom Énekkara egyházi- és világi kórusénekkel teszi különlegessé a nap megnyitását. Majd a Magyar Kézműves Szövetség és a BFTK által szervezett divatbemutató következik, ahol Bényi Ildikó, Dióssy Klári, György-Horváth Zsuzsa, Kozári Réka, Novodomszky Éva, Somogyi Dia és Gaskó Balázs mutatják be a magyar kézművesek legszebb darabjait.

1banBán Dóra felhívta a figyelmünket, hogy a karácsony a várakozás, a lelki feltöltődés, az ajándékvásárlás ideje, és érdemes a családunkkal Budapesten egy élményekkel teli adventi hétvégét eltölteni, ajándékunkat a Vörösmarty téri vásárban megvásárolni!

A négy adventi vasárnapon az óriás koszorún minden alkalommal más-más felekezet egyházi személyisége gyújt majd meg egy gyertyát. A vásár ideje alatt a közönséget csaknem 160 nívós program várja. A színpadon népzenei, jazz, crossover, alternatív, blues, soul koncertek váltják egymást hétköznaponként és hétvégén egyaránt. Fellép a Karácsonyi Vásár programjában a Tarsoly, a Mongoose Limit, a Versi Varsa,Hangácsi Márton, az Old Suba, a Stelli-Szombati Duó, Havay Viki és a Horsa Banda, valamint a SoulFool Band.

1fenyojoA helyszínre telepített hagyományos kovácsműhelyben a kovácsmesterség kulisszatitkaiba avatják be a közönséget. Új a karácsonyfát formáló, fából készült installáció, amely titkos kuckóként várja a gyerekeket, akik kívánságaikat is elküldhetik itt az angyaloknak. A színpadon szombat-vasárnap bábszínházzal és zenés-táncos előadásokkal szórakoztatják a gyerekeket, a kézműves játszóházban pedig óvodás és iskolás csoportoknak, illetve a térre kilátogató családoknak kínálnak kikapcsolódási lehetőséget. Van csodás körhinta, melyet híres mesék és a János vitéz jelenetei díszítenek. Decemberben pedig megérkezik a térre a Mikulás is.

A vásár különlegessége, hogy az ajándéknak szánt kézműves termékeket maguk a kézművesek árusítják, így nemcsak a portéka kerül a vevőhöz, hanem az alkotó személyiségéből is egy darab. Egy készítői mosoly, illetve a vásárfia valódi ismerete – a bizalom és a személyre szabott ajándék jóleső érzése – az a plusz, ami a Vörösmarty téri vásárban az ajándékokhoz jár.

A tér közepére épített 1200 négyzetméteres terasz, a finomság terasza! Itt a hagyományos és újragondolt karácsonyi ételek és italok között válogathatunk: kapható szálkamentes halászlé, faszénen sült pisztráng, egész malac sütve, kacsazsírban pirított sütőtök csípős tökmaggal, és lúdmáj kolbász is szerepel a vásár étlapján. Ha pedig édességre vágyunk, illatos kürtöskalács és sült gesztenye, kézműves édességek, csokoládé, marcipán, flódni, bejgli, és rétes között válogathatunk. Közben kóstoljuk meg a finom fűszeres forralt bort is, vagy az illatos adventi italokat – málnapálinkás puncs, krampampuli, vagy akár meleg meggyes sör – és adjuk át magunkat a karácsonyi hangulatnak.

A BELFÖLDI BUDAPEST CARD tulajdonosa MÁV-kedvezménnyel utazhat a fővárosba. Ingyen használhatja a tömegközlekedést és beléphet 9 múzeumba, valamint 100 kedvezményes kulturális-, élmény-, fürdő-, és szállodai szolgáltatásból állíthatja össze személyre szabott élménycsomagját.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.