Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Moszkva-Petuski

Thália Színház Moszkva-Petuski


1petuskiAz alkoholizmus orosz evangéliuma a Thália Színházban látható. Az 1990-ben elhunyt orosz író, Venegyikt Jerofejev legjelentősebb regényét bemutató Moszkva-Petuski előadást Tamási Zoltán alkalmazta színpadra. A főszerepben november 27-től látható partnereivel együtt, Fodor Annamáriával és Tóth Eszterrel.

A mű önéletrajzi ihletésű, gogoli, bulgakovi fantasztikus látomás az orosz alkoholizmusról. A hivatalos irodalomból kiszorult Jerofejev Moszka és Petuski közötti utazása szolgál a könyv keretéül, mely szamizdatban terjedt, később Párizsban kiadták, majd számos nyelvre lefordították. Az európai és orosz kultúra, irodalom romjain közlekedő elbeszélő irónia és tragikum folytonos váltogatásával rajzolja meg az egykori Szovjetunió kitaszítottjainak világát, a munkástól a csavargón át az értelmiségi figurájáig.

2petuskisajtoVolt-e kézirat vagy sem, befejezte-e Jerofejev ezt a regényt, vagy mindez csak az írói fantázia terméke és a Jerofejev-féle mítoszteremtés része – ma már nem deríthető ki. Annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy a Sosztakovics témája és állítólagos eltűnésének körülményei meghatározták a Moszkva – Petuski témáját és részben cselekményét is.”

Venya, a seremetyevói kábelfektetési munkálatok egykori brigádvezetője, képzeletében legyeskedő angyalkái kíséretében vonatra száll a moszkvai Kurszki pályaudvaron. Lelke nyitott, szelleme szárnyal. Petuskiba készül, ahol a boldogság várja… És bőröndöcskéje zsúfolásig tömve színes sokféleségben tündöklő, magas alkoholtartalmú italkülönlegességekkel…

Goretity József az alkoholizmus orosz evangéliumának nevezi a művet a Töredékesség és teljességigény című tanulmányában. Jerofejevet pedig az egyik legrejtélyesebb orosz írónak.

Az olvasópróbán Csányi Sándor művészeti vezető kiemelte, a színházban az a csodálatos, hogy lehetőségünk nyílik belelátni egy másik ember fejébe – még ha olyan figuráról is van szó, akit megvetünk, lenézünk, akit eltartanánk magunktól. Ha a járda szélén látjuk, talán elmegyünk mellette, de így bepillantást nyerhetünk groteszk humorral teli világába és szívbemarkoló sorstragédiájába.

Szereplők: Venyicska: Tamási Zoltán, Olga angyal: Fodor Annamária, Mása angyal: Tóth Eszter, Zenei szerkesztő, korrepetitor: Buzsoo, Díszlet: Tamási Zoltán, Jelmez: Fodor Annamária, Rendező munkatársa: Andrási Kata, Fordította: Vári Erzsébet, Színpadra alkalmazta és rendezte: Tamási Zoltán.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.