Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

ZENE-BOR – 100 Tagú Cigányzenekar

ZENE-BOR – A 100 Tagú Cigányzenekar Ünnepi Koncertje


A videó felvételen a 100 Tagú Cigányzenekar – Lendvai Csócsi József művészeti vezető, főprímással a próbateremben …

2016. december 30-án, a Budapest Kongresszusi Központban 1123 Budapest, Jagelló u. 1-3. Kapunyitás: 18 óra, koncert kezdés 19 óra

100taguMinden évben a ZENE-BOR ünnepén december 30-án a Budapest Kongresszusi Központban, nagyszabású gálakoncertet ad a világon egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekar. Kétrészes műsoruk repertoárján Strauss, Rossini, Brahms, Bizet, Liszt és Csajkovszkij közkedvelt dallamai, továbbá olyan népzenei művek szerepelnek, melyeket különleges és egyedi hangszerelésben tolmácsol a zenekar, előadásmódjában csak a „100 Tagúra” jellemző hangzás világgal gazdagítva.

2cigkallaiVendégszólista Kállai Ernő Junior Prima díjas hegedűművész, napjaink egyik legizgalmasabb, legkarizmatikusabb fiatal művésze. A koncertet Lendvay Csócsi József vezetésével az elmaradhatatlan Pacsirta és Radetzky induló zárja.

Az est különlegessége, hogy koncert előtt a közönség néptáncbemutatóval egybekötött borkóstolón ismerkedhet Magyarország borászainak-borpincéinek termékeivel. A műsor alatt a földszinten ülő vendégek ínycsiklandó vacsora kíséretében vagy sósfalatok és bor mellett élvezhetik a 100 Tagú, mind hangzásban, mind látványban lebilincselő, páratlan előadását.

Program:

18.15 – 18.45 Borbemutató, borkóstoló, néptáncbemutató
19.00 Koncert I. rész / vacsora

20.00 Szünet

20.20 Koncert II. rész / vacsora folytatása

Menü:

Előétel: Tokaji libamáj brülée és pisztáciás kacsapástétom fügével és nektarin chutney-val

Leves:Gyöngytyúk erőleves parajos töltött tésztával, zöldség julienne-vel

Főétel: Baconba tekert mangalica szűzérmék fenyőmagvas parajpudinggal, édesburgonyapürével, bébikukoricával és tejszínes rozmaring mártással

Desszert: Pezsgős eper piramis fehércsokoládé mousse-szal

Jegyár: 4 fogásos vacsorával (földszinti 8 személyes asztaloknál) 29.800 Ft/fő, pogácsával és borokkal (földszinti 6 személyes asztaloknál) 18.500 Ft/fő.

Erkély: (borkóstolót tartalmaz) 1-4. sor 14.500 Ft, 5-7. sor 12.500 Ft, 8-9. sor 9.800 Ft.

Műsor:

I. rész

Hacsaturján: Kard tánc
Brahms: V. Magyar tánc
Kodály: Háry János – Intermezzo
Berki: Csárdásvariáció
Monti: Csárdás
Hubay: Hullámzó Balaton
Cimbalom szóló – Ökrös Oszkár Kossuth díjas cimbalom művész
Brahms: VI. Magyar tánc
Kodály: Kállai Kettős
Rossini: Tell Vilmos (részlet)

II. rész

Strauss: A denevér – nyitány
Strauss: Éljen a Magyar!
Strauss: Mennydörgés és villámlás
Ferraris: A két gitár
Kállai Ernő Junior Prima díjas művész műsora
Brahms: I. Magyar tánc
Bizet: Carmen (egyveleg)
Marquina: Spanyol cigánytánc
Dinicu: A pacsirta
Strauss: Radetzky induló

A műsor változtatási jogát a szervezők fenntartják.

Elnök-manager: Beke Farkas Nándor. Alelnök, művészeti vezető, főprímás: Lendvai Csócsi József.

A Magyar Örökség-díjas, világhírű 100 Tagú Cigányzenekar megalakulását 1985-ben egy áprilisi szomorú esemény inspirálta. Az akkori prímáskirály temetésére, a hagyományok szerint több száz zenész gyűlt össze az ország számos városából. Régi cigány szokás szerint, muzsikával kísérték végső útjára a felejthetetlen zenészt és nótaszerzőt id. Járóka Sándort. Akkor megfogalmazódott, hogy egy szervezett nagy létszámú koncertképes zenekarra van szükség, mely betölti ezt a több éve fennálló szellemi űrt. Ezek után az alapítók – Berki László, Mészáros Tivadar, Boross Lajos – több hónapos előkészület után 1985. november 2-án megalakították a “Budapest Cigányzenekar Országos Kulturális Egyesületet”, melyet később a muzsikusok 100 Tagú Cigányzenekar névre kereszteltek.

A bemutatkozó koncertre a Budapesti Tavaszi Fesztiválon 1986. március 22-én a Budapesti Kongresszusi Központ Pátria termében –a mostani koncert helyszínén- került sor. A premierre egyszerre figyelt fel a hazai és a külföldi zeneértő közönség. A 100 Tagú Cigányzenekar elindult világhódító útjára.

3ciganyA zenekar célja a cigány és magyar népzene hagyományának megőrzése, a klasszikus népzene életben tartása, repertoáron tartása. A zenekar művészetével hidat kívánt teremteni a kisebbség és többség között, vállalva másságukat, őrizve értékeiket, gazdagítva az európai kultúra színes palettáját. A magyar- és cigányzene repertoárja mellett jelentős helyet foglal kínálatában a nemzetközi klasszikus zeneirodalom kiválóságainak egy-egy népszerű alkotása is.
A kiváló muzsikusok és prímáskirályok a világon mindenhol megtalálják az utat a közönség szívéhez a cigányzene örök szépségével.

Információ és jegyrendelés: Argos Art Produkciós Iroda www.argosart.hu Email: otto.ildiko@argosart.hu Telefon: (06-1) 302-4290 06-30- 9-215-701.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.