Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Mága Zoltán IX.

Mága Zoltán IX. Budapesti Újévi Koncertje

2maga Óriási sikert aratott idén is, Mága Zoltán világszínvonalú produkciója a Papp László Sportaréna Budapest hatalmas színpadán. Az új évet 13 ezer ember kezdte együtt a világhírű hegedűművésszel és neves vendégeivel.

A gálaesten több mint ötszáz művész produkciójában gyönyörködhettünk, fellépett ünnepelt szopránunk a Magyar Állami Operaház művésze Sümegi Eszter, a világ egyik legnagyobb operaénekese Ramón Vargas, az élő rocklegenda Balázs Fecó, a világhírű karmester Vásáry Tamás, a nemzetközi hírű olasz szoprán Elisa Balbo, Ausztria legjobb musical színésze Mark Seibert, az albán operasztár Inva Mula, az orosz crossover-stílus királynőjeként emlegetett Evgenia Laguna és az ifjabb Mága Zoltán, valamint Mága Jennifer, aki az elmúlt években már rangos színpadokon szerepelt, többek között Amerikában, Olaszországban, Franciaországban, és énekelt a világ legjelentősebb operaénekeseivel is.

Mága Zoltán köszöntő beszédében elmondta: “büszkeséggel tölt el, immár kilencedik alkalommal újra telt ház előtt, 13 ezren köszönthetjük az új esztendőt. A Budapesti Újévi Koncert mindannyiunk sikere, a mi közös ünnepünk. Közösen teremtettünk hagyományt és vívtunk ki rangot Európa közepén kicsi, de rendkívül erős és nemes hazánknak. Minden év új kihívást hoz magával, újabb sikerekre várunk, mert mindannyian törekszünk a legjobbra. Építeni, alkotni szeretnénk. Olyan dolgot elérni, ami mérföldkő, példaérték és siker. Számomra ilyen mérföldkő volt a 100 templomi jótékonysági koncertsorozat, és a Hangok és harangok jótékonysági fesztivál. Közös összefogásunkkal, a magyar mecénások és az Önök segítségével több száz millió forint értékben tudtunk segítséget nyújtani hátrányos helyzetű gyermekek tízezreinek.” Majd megköszönte mindazoknak, akik támogatták misszióját.

1magakoccintasFelejthetetlen pillanat volt a Kossuth-díjas énekes Balázs Fecó és Mága Jennifer duettje, ahogyan a fináléban a Kossuth-díjas karmester és zongoraművész Vásáry Tamás, és Mága Zoltán közös produkciója is. Cser Ádám vezényelte a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekart. Közreműködött: a Készenléti Rendőrség Zenekara Szalóki Béla karnagy vezetésével, a Magyar Honvédség Vitéz Szurmay László Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekara, valamint a Katasztrófavédelem Központi Zenekara. A műsorvezető Ördög Nóra volt.

Mága Zoltán hegedűművész játékáról Ramón Vargas így fogalmazott: Mága Zoltán virtuozitásával és személyes karizmájával rabul ejtő atmoszférát teremt a gálaestjein, amelyre csak a nagy művészek képesek. Kifinomultan ötvözi a klasszikus zenei értékeket a látványos show-elemekkel, miközben tisztelettel és alázattal bánik a zenével. Virtuozitásával méltóképpen fejezi ki a remekművekben rejlő szenvedélyt, egyedi stílusával minket fellépőket is lenyűgöz.

A közönség soraiban közjogi méltóságok, miniszterek, államtitkárok, országgyűlési képviselők, egyházi méltóságok, a magyar rendvédelmi kar tábornokai, valamint közel 20 ország nagykövete ünnepelt.

Colleen Bradley Bell az Egyesült Államok magyarországi nagykövete Mága Zoltánnak gratulálva azt mondta, hogy nagyon szép hagyományt éltet, csodálatos koncerten kezdeni az új esztendőt. Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője pedig azt emelte ki, hogy nagyon kevés ember rendelkezik akkora hívóerővel mint Mága Zoltán, így a Budapesti Újévi Koncert fantasztikus hangulata és élménye mellett a gálaest legnagyobb ajándéka az, hogy családdá formálta az Aréna közönségét.

Vásáry Tamás Kossuth-díjas karmester fantasztikusnak nevezve Mága Zoltán virtuóz produkcióját és különleges eredménynek nevezte, hogy évről-évre 13 ezer embert tud a klasszikus zenére behívni az Arénába.

Mága Zoltán bejelentette, hogy a nagy sikerre tekintettel, 2017-ben ismét útjára indítja a 100 Templomi Koncert jótékonysági hangversenysorozatát. Elmondta azt is, hogy zenei pályafutása legfontosabb esztendeje előtt áll, hiszen egy év múlva ugyanezen a napon már a X. jubileumi Budapesti Újévi Koncertjét rendezi meg. Elárulta azt is, hogy a világ legismertebb zenei szaktekintélye – hollywoodi szupersztárok művésztársa, Céline Dion, Andrea Bocelli, Beyoncé, Madonna, és Mariah Carey zenei producere – a tizenhatszoros Grammy-díjas David Foster és Oscar-díjas művészek lesznek a vendégei.

Az első felvonás fináléja előtt a Guiness Rekordok közé is bekerült közös koccintás idén sem maradt el. 13 ezren koccintottak egyszerre az operacsillagokkal és a házigazdával a híres Brindisi dallamaira.
5maga
Megtudtuk, a hegedűművész az ünnepi gála után sem pihen, mert az osztrák publikum nagy örömére 2017. január 6-án harmadik alkalommal érkezik a Budapesti Újévi Koncerttel a Wiener Konzerthausba. Január 8-án pedig a Budapesti Újévi Koncert a tengerentúlon folytatódik, Floridában egy hónapos koncertsorozat keretében hallhatja a közönség a hegedűvirtuózt és zenekarát.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.