Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

75. Kormányinfó

75. Kormányinfó – Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán, kormányszóvivő – 2017. január 12.

A kormány felajánlja a segítségét minden települési önkormányzatnak a hajléktalanok ellátásához. A hajléktalanoknak üzent a miniszter, kérte őket, minél hamarabb keressenek fel egy részükre kialakított szállót, és az önkormányzatok mellett a segítő civileknek is köszönetet mondott.

1LazarjoA kormány döntött az idegenrendészeti őrizet visszaállításáról. A benyújtott menekültkérelem elbírálásáig senki nem mozoghat szabadon Magyarország területén, s elutasítás esetén a jogerős elbírálásig sem hagyhatja el a határt. Az intézkedés a fokozott terrorveszéllyel és biztonsági kockázatok miatt került a mai nappal bevezetésre. 2017-ben súlyosbodhat a Magyarországra nehezedő migrációs nyomás. Az Európai Bizottság és az Európai Tanács őszi és decemberi ülései nem vezettek eredményre, nem tudták megoldani a krízist és továbbra is problémás a helyzete azoknak, akik már az EU határain belül vannak.

A civil szervezetekre jelenleg nincsenek ilyen előírások, holott a politikai élet részesei – az igazságügyi tárca arányos és mindenkire egyformán vonatkozó javaslatot készít. Megértést kért azokkal a politikustársaival szemben, akik érzékenyen reagáltak a külföldi befolyásolási törekvésekre. Külföldi segítséggel szerveztek félmillió illegális bevándorlót a magyar határra, Soros György amerikai üzletember többször is kijelentette, hogy valódi ellenzék hiányában ő és hálózatai jelentik az ellenzéket Magyarországon.

17LazarA kormány ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a 4-es metró építése ügyében. Az OLAF lezárta a beruházás vizsgálatát, amelyet 2012 decembere óta folytatott, alapjelentése szerint a nemzetközi baloldali bűncselekményről van szó. A szocialista és szabad demokrata városvezetés és multinacionális vállalatok Demszky Gábor volt főpolgármester vezetésével közösen követhették el ezeket – tette hozzá, jelezve, csalás, korrupció, hivatali visszaélés és kartellgyanú is felmerül. Magyarországot 76,6 milliárd forintos büntetés megfizetésére kötelezte az Európai Bizottság a szabálytalanságok miatt. Egyetértett Tarlós István főpolgármesterrel abban, hogy a bírságot át kell hárítani az ügyben részt vevőkre.

Magyarország megfelelő energiakészlettel rendelkezik, ki tudja elégíteni az igényeket akár a legszélsőségesebb időjárási körülmények esetén is. A tél elején 13 százalékkal növelték a tárolandó gáz mennyiségét, és a kellő árammennyiség is rendelkezésre áll. Jelenleg a napi gázfogyasztás 87 millió köbméter, de ennél jelentősen többre is van kapacitás. A tél kezdetekor 3,7 milliárd köbméter gáz volt a tárolóban, így az korlátozásmentesen biztosítható.

A jövőben a folyamatban lévő beruházások többletköltségeire vonatkozó önkormányzati és egyéb beruházói igényeket szigorúbban bírálja el a kormány. 15 százalékot meg nem haladó pluszkiadásokról a minisztérium dönthet, a 15 és 30 százalék közötti növekmények esetében azonban a gazdasági miniszter – igazságügyi szakértő bevonásával – vétójogot élvez. E feletti többletköltségek elfogadtatására egyáltalán nem lesz lehetőség.

Jövő március végéig mind a 9000 milliárd forintos uniós fejlesztési forrást ki kívánják fizetni, a 2020-ig tartó uniós pénzek felhasználásáról pedig még idén március végéig kiírnák a pályázatokat és legkésőbb az év végéig döntenének azokról. Idén minimum 2200 milliárd forintnyi forrást fizetnének ki, de akár 2700 milliárd forintot is, ami érdemben járulhat hozzá a legalább 4 százalékos gazdasági növekedéshez.

Orbán Viktor, miniszterelnök 2017. január 30-án látogat Szegedre és találkozik Botka László szocialista polgármesterrel. A kormány egy 200 hektáros ipari park megvalósításához ígért támogatást.

A kormány meghallgatta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentését is az új állampapír-piaci stratégiáról. A cél továbbra is az, hogy az államadósság 2020-ban GDP-arányosan 65 százalékra csökkenjen, ugyanakkor jelenleg a gazdasági teljesítmény alapján olcsóbban finanszírozható az. A magyar lakosság az államadósság 40 százalékát finanszírozza. A kabinet döntött a letelepedési kötvény kivezetéséről is, amelyet március 31-ig értékesítenek. A földárverésekből tavaly és idén befolyó összesen 270 milliárd forint is teljes egészében az államadósság csökkentését gyarapítja.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.