Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

Életválságok meséi

MAGVETŐ KIADÓ – Életválságok meséi

Boldizsár Ildikó: Mesekalauz útkeresőknek

Minden élethelyzetben egy történetben vagyunk – s ha szerencsénk van, ez a történet a sajátunk. A bajok akkor kezdődnek, ha mások történetét kezdjük el irigyelni, és az ő történetüket akarjuk a sajátunkként megélni. Vagy akkor, ha saját mesénkben kimerülnek a továbblépési lehetőségek, netán eltévedünk benne, nem ismerjük fel segítőinket és ellenfeleinket, sőt össze is keverjük őket …

EletvalsagokÉletünket, sorsunkat döntően befolyásolja, hogy mit kezdünk a bajokkal. Kimászunk belőlük, vagy elmerülünk bennük? Megoldjuk őket, vagy vergődünk? Egyszerűen szólva, képesek vagyunk-e a fejlődésre, változásra, vagy megrekedünk? A mesék képeinél maradva: útnak indulunk-e, vagy kővé változunk?

A mesék tértől és időtől függetlenül képesek reagálni a problémákra, annál az egyszerű oknál fogva, hogy nem a krízis mibenlétére koncentrálnak, hanem az azt kísérő lelki folyamatokra, amelyek mit sem változtak az idők kezdete óta. Amikor egy ezer évvel ezelőtti mese úgy kezdődött, hogy a sárkányok elrabolták az égről a Napot a Holdat és a csillagokat, az pontosan azt jelentette, mint amikor manapság azt mondjuk, hogy az élet teljesen kilátástalan, semminek nincs értelme. Ezer évvel ezelőtt és most is, csupán egyetlen kiút jöhetett szóba: vissza kell szerezni a fényt, és le kell számolni a sárkánnyal.

A meseterápiával úgy segítünk, hogy arra helyezzük a hangsúlyt, mindenki a személyes meséjével találkozhasson, s ennek segítségével bontsa ki az életútjában rejlő lehetőségeket. A cél nem más, mint megtalálni az egyetemes szellemi tanításokban azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek az egyént saját mintázatai alapján vezetik a rendezettség állapotához.

Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.