Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

Életre kelt avarok

ÉLETRE KELT AVAROK – RÉGÉSZETI KIÁLLÍTÁS

VargaBenedekA Magyar Nemzeti Múzeum “Életre kelt avarok” című régészeti kiállítása egy nemzetközi tudományos projekt eredményeinek első, látványos bemutatója – melyről Varga Benedek főigazgatótól és a kiállítás kurátoraitól kaptunk információt.

Vándorló népcsoportok, új vallási eszmék térhódítása, átalakulóban lévő társadalmi és politikai rendszerek – a kora középkori Európa közelebb áll modern világunkhoz, mint gondolnánk. Ezért született meg az Európai Unió támogatásával a CEMEC projekt, melynek célja, hogy hét európai ország múzeumi és kulturális intézményei – köztük a Magyar Nemzeti Múzeum – kora középkori gyűjteményeiből válogatva, kiemelkedő műtárgyak segítségével keresse meg e színpompás európai mozaik egymáshoz illeszkedő darabjait. Az “Életre kelt avarok” című tárlat, amelyen a Kárpát-medence kora középkora kerül a középpontba, a CEMEC projekt során 2017 és 2019 között megrendezendő három nagy nemzetközi kiállítást (Amszterdam, Athén és Bonn) megelőző kisebb, regionális bemutatkozó alkalmak egyike.

Avaroktargy1Az “Életre kelt avarokat” a 21. század legkorszerűbb technikája – interaktív panoramikus idővonal, holografikus kivetítések, 3D modellek, fény- és hangeffektek – viszi közelebb a látogatókhoz. Az április közepéig nyitva tartó kiállításhoz a Kelts életre egy avar falut! című családi program kapcsolódik szombatonként, illetve kurátori tárlatvezetésekre is számíthatnak a látogatók.

Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.