Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Virágos Magyarország

Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny – pályázat

Április 10-én elindította a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny Szervező Bizottsága a Virágos Magyarország Környezetszépítő versenyt. A sajtótájékoztatón részt vett – dr. Guller Zoltán az MTÜ vezérigazgatója, dr. Csemez Attila a Virágos Magyarország Szervező Bizottság elnöke, Borhi Zsombor Kaposvár alpolgármestere, Tósoki Imre Tihany polgármestere, a rendezvénynek helyszínt adó Radisson Blu Béke Hotel vezetője ..

1ViragosjoMegtudtuk, hogy a nevezés ingyenes! A verseny települési lélekszám szerinti kategóriában zajlik – külön versenyeznek Budapest kerületei, a 2000 fő alatti és feletti falvak, illetve az 50 000 fő alatti és feletti városok. A versenyre csak települési önkormányzatok jelentkezhetnek.

A Virágos Magyarország verseny 24 évvel ezelőtt, 1994-ben indult útjára, azóta a legkisebb falvaktól a nagyvárosokig több száz település vesz részt benne, és évente közel hárommillió embert mozgat meg. A verseny arra motiválja a helyi közösségek tagjait, hogy összefogjanak, és közös munkával a lehető legszebbé tegyék környezetüket. Az ENSZ turisztikai szervezete 2017-et a fenntartható turizmus fejlesztésének nemzetközi évévé nyilvánította, és ehhez a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny is aktívan kapcsolódik, mert arra is felhívja a figyelmet, hogy a fenntartható fejlődés szempontjait következetesen alkalmazzák – a zsűri ennek szellemében plusz pontot ad a településeknek minden fenntarthatóságot segítő tevékenységért, fejlesztési tervért.

Ebben az évben több újítással is készülnek a szervezők. Elindult például a verseny saját közösségi médiaplatformja (facebook.com/viragosmagyarorszag; instagram.com/viragosmagyarorszag), hogy a vonzó, látványos posztok, a verseny és a pályázók híre minél több emberhez eljussanak. Ezeken a felületeken folyamatosan követni lehet majd, hogy melyik település hol tart a készülésben, milyen kreatív, inspiráló ötleteket vetnek be környezetszépítő munkájuk során, hogyan dolgozik a zsűri.

Szintén újítás, hogy idén a megszokott díjak mellé a Magyar Turisztikai Ügynökség alapított egy újat is: „A legvirágosabb úti cél” kategória jelöltjeire bárki szavazhat majd a verseny Facebook-oldalán.

Minden egyes évben a két fődíjas (egyik város, a másik falu kategóriában) a nemzetközi Entente Florale Europe környezetszépítő versenyen is részt vesz, így jó hírét viszi Magyarországnak. 2017-ben a tavalyi nyertesek Kaposvár és Tihany vesznek majd részt a nívós megmérettetésen, akik az április 10-i sajtótájékoztatón bemutatták, miként készülnek fel a június 30-án érkező külföldi zsűri fogadására.

A Magyar Turisztikai Ügynökség kiemelt projektként kezeli a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyt, hiszen céljaik azonosak: a vonzóbb, kulturáltabb országkép kialakítása.Orbán Viktor miniszterelnök úr támogatását is hosszú évek óta élvezi a verseny, a kormányfő a megmérettetésben kimagaslóan szereplő települések részére miniszterelnöki különdíjat adományoz.

A versenyző települések bírálatát június közepétől augusztus végéig kertészekből, tájépítészekből és turisztikai szakemberekből álló szakmai zsűri végzi. Munkája során a zsűri figyelembe veszi a település gondozottságát, virágos összképét, valamint a helység zöldfelületi munkatervét, a nevelési-oktatási intézmények környezettudatos programját, valamint azt is, hogy mennyire volt sikeres a helyi közösség mozgósítása.

A verseny Szervező Bizottság tagjai: a Földművelésügyi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Belügyminisztérium, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Önkormányzati Főkertészek Szövetsége, a Város- és Faluvédők Szövetsége, a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége, a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Balatoni Szövetség.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.