Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

MÁV START emeletes motorvonatok …

MÁV START emeletes motorvonatok szállítására írt alá megállapodást

MÁV-START Zrt. és a Stadler Bussnang AG megállapodást kötött emeletes motorvonatok szállításra … KISS (Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug).

1StadlerotenjoAz első KISS elnevezésű járművek 2019-től állhatnak forgalomba a legnagyobb forgalmú váci és ceglédi vonalakon. A magyar vasút életében kiemelt jelentőségű keret megállapodást írt alá a MÁV-START Zrt. és a Stadler Bussnang AG. Ezzel belátható közelségbe kerül a vasúti személyszállítás fejlesztésének következő állomása, az első kétszintes személyszállító járművek forgalomba állítása 2019 tavaszán.

A MÁV-START a nagy kapacitású motorvonat tender nyertesével, a Stadler Bussnang AG-vel szerződést kötött április 12-én minimum 10, legfeljebb 40 darab, hatrészes, emeletes villamos motorvonat leszállításáról. Az új, nagy kapacitású járművek az első emeletes motorvonatok lesznek Magyarország vasúti közlekedésének történetében.

3MÁVTuzsonjoA szerződés ünnepélyes aláírására 2017. április 12-én került sor a Hotel Marriott Budapest, Erzsébet bálteremben. Ünnepi köszöntőt mondott Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, NFM, Tuzson Bence, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, Dávid Ilona elnök-vezérigazgató, MÁV Zrt., Csépke András vezérigazgató, MÁV-START Zrt., Dunai Zoltán ügyvezető igazgató, Stadler Trains Magyarország Kft.

A Magyar Kormány vasúti stratégiájába illeszkedő pálya- és járműfelújítások, az új motorvonatok, a kedvező menetrendi struktúra meghozta a várt eredményt: idén az első három hónapban 4 százalékkal nőtt az utasszám a bevételek harmadát adó budapesti agglomerációban. Az egyre népszerűbbé váló vasúti utazás újabb és újabb fejlesztéseket tesz szükségessé, ezért kerül sor a nagy kapacitású, emeletes motorvonatok beszerzésére.

A 2017. április 12-én megkötött keret-megállapodás megfelelően rugalmas lehívási lehetőséget biztosít ahhoz, hogy a MÁV-START járműfejlesztési stratégiájában meghatározott 40 nagy kapacitású motorvonat beszerzése a forráskeretek rendelkezésre állásának függvényében megvalósuljon. A motorvonatok megvásárlására, azaz eseti szerződések megkötésére és teljesítésére a keret-megállapodás időtartama alatt, annak aláírásától számított 96 hónapon belül kerülhet sor.

A nagy befogadóképességű, 600 ülőhelyes vonatokkal új korszakot nyit a MÁV-START a személyszállításban; ezek lesznek az első emeletes motorvonatok Magyarország vasúti közlekedésének történetében. A gyors, 160 km/h engedélyezett sebességű, 95 százalék feletti rendelkezésre állással üzemelő, megbízható járművek kényelmükkel megfelelnek a modern követelményeknek, kiszolgálják a dinamikusan növekvő utasforgalomból, az egyedi szükségletekből eredő igényeket.

A járművek a Stadler és a Dunakeszi Járműjavító Kft. között 2015-ben aláírt együttműködési megállapodásnak köszönhetően jelentős hazai hozzáadott érték mellett készülhetnek, a két vállalat már a vonatokra kiírt közbeszerzésen is együtt indult el. A Stadler szolnoki üzeme a kocsiszekrények hegesztéséért és a forgóvázak gyártásáért, míg a Dunakeszi Járműjavító a betétkocsik festéséért, összeszerelésért, illetve a már kész járművek üzembe helyezéséért felel majd. Ezzel az egyes járművek hazai hozzáadott értéke meghaladhatja az 50 százalékot is. A projekt felügyeletét a Stadler emeletes járművekért felelős kompetenciaközpontjaként működő svájci altenrheini gyár látja el.

A MÁV-START a KISS vonatokat a nagy forgalmú Budapest–Vác–Szob és Budapest–Cegléd–Szolnok elővárosi vasútvonalakon állítja majd forgalomba 2019-2020. között. A tervek szerint a hétvégi időszakban az utasok nem csak Budapest elővárosában találkozhatnak az új motorvonatokkal, hanem egyes kiemelt forgalmú távolsági vonatok esetén is: iskolaidőszakban Debrecen és Nyíregyháza térségében, a nyári szezonban pedig a Dél-Balatonnál és a Velencei-tónál. A további motorvonatok – az előző két vasútvonal mellett – a későbbiekben a Budapest–Újszász–Szolnok és a Budapest–Hatvan–Gyöngyös vonalszakaszokon közlekedhetnek. A MÁV-START az emeletes motorvonatokat a saját szolnoki telephelyén fogja karbantartani.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.