Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

Magyar Fürdőszövetség

Magyar Fürdőszövetség kezdeményezése a versenyképesség növelésére …

Sajtótájékoztatót tartott két témában a Magyar Fürdőszövetség április 27-én a MOM SPORT Uszoda és Sportközpontban. Az eseményen résztvevők beszámoltak a hazai fürdők strandszezonra való felkészüléséről, valamint a Magyar Fürdőszövetség által készíttetett, a fürdőszolgáltatások Áfa tartalmának csökkentésére vonatkozó tanulmány részleteiről.

1FurdoszovA sajtótájékoztatón részt vettek: Czeglédi Gyula ügyvezető elnök, Hegyi Ákos főtitkár, Boros László választmányi tag és Buranits Ildikó, a MOM Sport Uszoda és Sportközpont ügyvezetője.

Buranits Ildikó mint házigazda köszöntötte a jelenlévőket, majd beszámolt a MOM Sport Uszoda és Sportközpont működéséről, amely mint mondta, sikertörténet.

Czeglédi Gyula a Fürdőszövetség elnöke bejelentette, idén április 29 -én kezdődik a hivatalos fürdőszezon. Majd kitért arra, hogy a magyarországi fürdő kultúra az 550 üzemelő fürdőegységével évtizedek óta sikeresen járul hozzá Magyarország nemzetközi elismertségéhez, fürdő- és egészségturisztikai desztinációként. Évente közel 40 millió fürdőbelépést regisztrálnak a hazai gyógy- és élményfürdők, uszodák, ezzel évente nettó 144,4 milliárd Ft bevételt generálnak. A tíz leglátogatottabb hazai turisztikai célpont közül 7 település (Budapest, Hajdúszoboszló, Bük, Hévíz, Eger, Zalakaros, Sárvár) hagyományos fürdőváros, turisztikai vonzerejük hatása elvitathatatlan.

1BorosBoros László választmányi tag a fürdők gazdálkodásáról elmondta, hogy igen változatos, míg a 15 legnagyobb, nemzetközi jelentőségű fürdő a magas bel- és külföldi látogatószámának köszönhetően profitot termel, addig a jellemzően önkormányzati tulajdonban működő közepes és kis méretű fürdők döntő többségben forráshiányosak.

Kiemelt téma volt a sajtótájékoztatón a Magyar Fürdőszövetség kezdeményezése. Azt szeretnék elérni a Kormánynál, hogy a jelenleg érvényben lévő 27% -ról, 18%-ra csökkenjen a fürdőszolgáltatások ÁFA-kulcsa 2018. január 1-től. Ennek alátámasztására hatástanulmányt is készíttettek.

Nemzetközi kitekintésben jelentős versenyhátrányt okoz, hogy az EU-tagországok közel fele alkalmaz 3-17% közötti kedvezményes ÁFA-kulcsot, közöttük több szomszédos tagállam is – mondta Czeglédi Gyula ügyvezető elnök.

A fürdőszolgáltatás ÁFA-kulcsának lecsökkentésével a hazai turizmus három fő szolgáltatási pillére – a fürdők mellett a szálláshelyek és a vendéglátás – teljes egészében a kedvezményes ÁFA-körbe tartozna, ezzel jelentősen erősödne a teljes turisztikai ágazat tőkeereje és nemzetközi versenyképessége – erősítette meg az elnököt Boros László választmányi tag.

Hegedűs Attila ügyvezető igazgató (BDO Magyarország Kft.) bemutatta, hogy a hatástanulmány és modellezés szerint az alacsonyabb ÁFA-kulcs miatti bevételkiesés az állami költségvetésben csak marginális (2022-ben csak 2,3 milliárd Ft-ra becsülhető). Az ÁFA-csökkentés hatására egyéb adó- és járuléknemekből befolyó magasabb költségvetési bevételek csökkentik a központi költségvetés bevételkiesését, hatása azonban országos minőség-emelkedéshez vezet a fürdők modernizálása mellett.

Az ÁFA-csökkentésből eredően a fürdőknél maradó többletforrást a fürdők a bérek emelésére, állagmegőrzésre és infrastrukturális fejlesztésekre kívánják fordítani, a megtakarítást visszaforgatják a nemzetgazdaságba – vette át a szót az elnök, majd hozzá tette, a Magyar Fürdőszövetség továbbra is konstruktív partnerséget ajánl minden állami és társadalmi szervezetnek, amely a turizmus erősítéséért és minőségi fejlesztéséért dolgozik.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.