Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Kéményseprő mesterek

Kéményseprő mesterek vették át a díszes Mesterlevelet …


Azt mondja a régi közmondás, kéményseprőt látok, szerencsét találok. Én június 29-én 19 kéményseprővel találkoztam. Sajnos ünnepi ruhában voltak (nem kéményseprő ruhában), mert a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában kéményseprő mestereket avattak. A vizsgán 27-en indultak, de csak 19-en vehették át a díszes Mesterlevelet a BKIK elnökétől, Krisán Lászlótól, Fekete Balázstól, a Kézműipari Tagozat elnökétől és Kocsis Krisztiántól a Kéményseprő mestervizsga-bizottság elnökétől.

1KrizsanjoKrisán László a BKIK elnöke elmondta, egy szakmán belül bizonyos feladatok gyakorlását mestervizsgához kötik a jogszabályok, e közé tartozik a kéményseprő is. A Kereskedelmi és Iparkamarák területén 77 szakmában van lehetősége a legjobbaknak mestervizsgát tenniük. A mester évszázadok óta a minőséget, a szakma legmagasabb szintű rangját jelenti. A mestervizsgáztatásnak Magyarországon évszázados hagyományai vannak, a magasabb szakmai felkészültséget garantáló mestervizsga rendszerét azonban ma már nem csupán a tradíciók, de a kor követelményei is fontossá teszik. Ez a kitüntető cím napjainkban a szakma kiváló ismerete és gyakorlása mellett, hagyományokon alapuló munkaszereteten és tiszteleten kívül a modern korhoz való alkalmazkodást, az új berendezések, alapanyagok, technológiák ismeretét is jelenti.

1ElnöksegjoFekete Balázs a BKIK alelnöke, a Kézműipari Tagozat elnöke hangsúlyozta, a Mester címet viselő szakember, korszerű szakmai és pedagógiai tudással magasabb színvonalon tudja átadni ismereteit a tanulóknak. Az utóbbi évek bizonyították, a szakmák fejlődése, a megváltozott gazdasági versenyhelyzet új elvárásokat támaszt a szakemberekkel, vállalkozókkal szemben. A szolgáltatások színvonalának emeléséhez, a piacképes termeléshez a vállalkozók magas szintű technikai felkészítése ma már nélkülözhetetlen. E mellett megjelent a vállalkozással járó különböző jogi, adminisztrációs ismeretek elsajátításának, valamint az utánpótlással foglalkozó szakemberek pedagógiai felkészítésének igénye is. Mindezeket figyelembe véve készültek/készülnek folyamatosan az új korszerű mestervizsga követelményszintek.

Kocsis Krisztián, a Kéményseprő mestervizsga-bizottság elnöke elmondta a kéményseprő szakmában 1996 óta van mestervizsgáztatás, amely keretén belül 2013-ban jelent meg az új követelményszint. Az átszervezés miatt e terület a Belügyminisztériumon belül a Katasztrófavédelemhez került, ezért az Országos Katasztrófavédelem finanszírozta a vizsgázók költségeit.

1CsoportkepjoKöszöntötte az új mestereket Berecz György tűzoltó ezredes és Diriczi Miklós, a Katasztrófavédelem Oktatási igazgató-helyettese is.

Mesterlevelet vett át Bedő Lajos, Beregszászi Lajos, Bezzeg Róbert, Czakó Péter, Csernyik Sándor, Gyulai Csaba, Horváth József, Horváth Krisztián, Kardos Tibor, Kevezsi Zoltán, Kerkai László, Kovács Sándor, Nagy Norbert, Papp László, Péntek Péter, Szűcs Péter, Tóthi György, Szűcs Attila, Vinkó László. Gratulálunk!

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.