Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

17. FINA Világbajnokság

Megújult a főváros szíve a Margitsziget és a “vízilabdázás Mekkája”

Július 14-én kezdetét veszi hazánk eddigi történelmének legnagyobb sporteseménye a FINA 17. Világbajnokság, amelynek Budapest és Balatonfüred ad otthont. A vízilabda-mérkőzéseknek a teljes egészében felújított Margitsziget és a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda a helyszíne. A fejlesztéseket a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nkft. sajtótájékoztatóján mutatták be.

3FinaDr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár elmondta, a magyarországi uszodák felújítása, köztük az 1930-ban, az olimpiai bajnok Hajós Alfréd tervei alapján épült Nemzeti Sportuszoda modernizálása régóta fennálló igény volt, így ésszerűen a vizes világbajnoksághoz köthető beruházásokkal együtt valósították meg. A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda korszerűsítése különös jelentőséggel bír, hiszen a vízilabda rendkívül népszerű sikersportágunk. Természetesen a világeseményt követően a fedett, illetve nyitott medencéket az úszni vágyó nagyközönség is birtokba veheti majd. .

Az uszoda rekonstrukciója a befejező fázisnál tart. Megújulnak a nyitott 50 méteres medencét ellátó uszodagépészeti vezetékek, valamint a bel- és kültéri tanmedencék. A fedett uszoda öltözőiben modern öltözőszekrények és öltözőkabinok kerülnek. Felújítják, kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik az uszoda légtechnikáját, vészvilágítását, illetve kicserélik a teljes udvari burkolatot. Az épületben új beléptető, illetve tűzjelző rendszert építenek be, és megépült egy vegyszer- és sátortároló épület is. Az edzőterembe új gépek, eszközök kerülnek, amelyek alkalmasak a kiemelt sportolók szárazföldi edzéseinek kiszolgálására is. Megújulnak a medencékben a versenysporthoz nélkülözhetetlen eszközök, kötelek, zászlók, kapuk és a Széchy medencéhez a versenyúszók gyakorlását segítő, új Omega rajtköveket építenek be. A Széchy uszodában felújították továbbá az öltözők légtechnikáját, gépészetét, illetve a lelátó szigetelését.

1KemenySzalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes elmondta, bár a világbajnokságra szinte teljesen megújult a Margitsziget, a fejlesztések nem a világversenyhez tartoznak, az csupán egyfajta apropót kínált a kormány és Budapest vezetése számára, hogy a beruházásokra a tervezettnél előbb kerüljön sor. Ennek köszönhetően pedig a fővárosiak és az ide érkező turisták is előbb élvezhetik ezek szépségét, kényelmét. Így például a felfrissített zöldfelületeket, hiszen közel 43 ezer négyzetméternyi területet gyepesítettek, és több mint 180 ezer növényt ültettek. Új közösségi tereket hoztak létre, a szigetre látogatók pihenését pedig több mint 140 új parki bútor segíti majd: a közösségi terek és közlekedési csomópontok egyedi, modern látszóbeton ülőbútorokkal és pihenőágyakkal, valamint árnyékolókkal gazdagodtak.

2KemenyA hazai rendezésű világbajnokság sok szempontból ad óriási lökést a magyar vízilabdának. A teljességgel megújult budapesti uszodák, a Duna Aréna fedett és nyitott medencéi, a két új mobil medence, mind készen áll a vb lebonyolítására és az utána várható megnövekedő sportolói igény kiszolgálására. A munkák gyöngyszeme a pólómeccsek helyszíne: a Hajós 50-es medencéje, amit az egész világon a vízilabdázás Mekkájának neveznek, a lehető legjobb választás. Nagy sikereket kívánok a magyar csapatoknak – mondta Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón.

Új térképes infópontok és a látványosságokat, valamint a növényritkaságokat bemutató táblákat helyeztek ki a szintén megújult sétaútvonalak mentén, valamint kiegészült a közvilágítási rendszer is: 146 új kandelábert telepítettek a szakemberek. A virágoskertben kialakított Fénykertben ezentúl fényjáték ejti majd ámulatba az esti parklátogatókat: a nyolc, oszlopra helyezett ledes fényvető a környező fák lombozatára, ágaira vetít majd. Teljesen megújult a Palatinus strand is, amely így már egész évben látogatható. A játszótereken pedig 15 új játék várja a gyerekeket, a fitneszparkban pedig 8 új eszközt használhatnak a sportolni vágyók.

Számos kevésbé látványos, de jelentős fejlesztés is megvalósult a projekt során: kiépült a sziget teljeskörű csatornahálózata, így többé nem szennyezi a Dunát az itt keletkező szennyvíz; közel 13 ezer négyzetméternyi vízáteresztő műgyantás kavicsburkolatot kapott a szigeten hosszában megújult sétány, valamint bővült az illemhelyek száma és több mint 100 db hulladékgyűjtőt is telepítettek. Megújult az északi parkoló is, ahol a férőhelyek száma 202-ről 242-re emelkedett, a parkoló mellett pedig egy új MOL BuBi állomást alakítottak ki. Továbbá 140 db, a kerékpárosok által kedvelt „P” típusú kerékpártámasz is kihelyezésre került.

1SzantoSzántó Éva, a Bp2017 Nkft. ügyvezetője beszédében kiemelte: A Margitsziget nem csak a főváros szíve, a 17. FINA Világbajnokság egyik meghatározó helyszíne is. Ha visszatekintünk a múltba jól láthatjuk, a „Hajós”-ban legendás pólós generációk sora edzett és számos világversenynek adott már otthont. Az uszoda aulájában márványtáblákon olvasható a vizes sportágak magyar olimpiai és világbajnokainak neve. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a világbajnokságra érkező vendégek, szurkolók személyre szabott tájékoztatása érdekében a Bp2017 Nkft. június 29. és augusztus 22. között telefonos ügyfél-szolgálatot üzemeltet. A +36/1-90-70-500-as számon működő 17. FINA Világbajnokság Forró Drót munkatársai angol és magyar nyelven állnak az érdeklődők rendelkezésére. Elsősorban az eseményekkel, jegyekkel, utazási lehetőségekkel, turisztikai programokkal kapcsolatos általános információkat biztosítják, illetve kezelik az esetlegesen felmerülő panaszos eseteket is. Emellett a menürendszer segélyhívás indítását is lehetővé teszi. A Forró Drót július 6. és július 30. között éjjel-nappal üzemel, a többi időszakban reggel 6 és este 10 óra között fogadja a hívásokat. A sajtótájékoztató helyszínét biztosító Szikvízüzem a világesemény alatt önkéntes központként és fizikoterápiás központként üzemel. A felújított épület a világbajnokság után is a sportot szolgálja, a jelenlegi tervek szerint.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.