Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Semmelweis Nap 2017

Semmelweis-napi díj átadás – 2017


Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Semmelweis-nap alkalmából elmondta, hogy az idén és jövőre is olyan, több milliárd forint értékű egészségügyi fejlesztések indulnak a fővárosban, amelyek nagyságrendekkel javítják a betegek gyógyulási esélyeit. Mint mondta, csak az idén 40 milliárd forintot fordítanak a fővárosi egészségügy fejlesztésére. Az elmúlt hét évben 77 kórházat újítottak fel, 23 rendelőintézet épült, illetve 54-et renováltak, és 30 új mentőállomással gazdagodott az ország, miközben 97-et felújítottak. Eközben 516 új mentőautót szereztek be, és 200 járművet még szolgálatba állítanak.

1Balogjo Amikor átvették a kormányzást, s a gazdaság és az államszervezet legyengült állapotban volt, arról döntöttek, hogy évről évre megünneplik Semmelweis Ignác születésnapján az egészségügyi dolgozókat, akik az ellátórendszer legfőbb elemét jelentik. A gyógyításban pedig a legfontosabb a bizalom. Az egészségügyben dolgozók tudják a legjobban, hogy a hivatásnál sem nehezebb, sem boldogítóbb nincs!

Ennek megfelelően az infrastruktúra fejlesztése mellett hozzákezdtek az ágazatban dolgozók bérfejlesztéséhez is, aminek eredményeként az összes szektor közül az oktatás után az egészségügyben nőttek a legnagyobb mértékben a bérek. Miközben 2010-ben bruttó 171 ezer forint volt az egészségügyi szakdolgozók átlagbére, addig az idén januárban 271 ezer forint volt, és 2019 novemberére a 2012-es szinthez képest megduplázódik a szakdolgozók átlagkeresete. Ugyanakkor az orvosoknál is 81 százalékos béremeléssel lehet számolni, erre az időszakra. Mindez azt jelenti, hogy a béremelkedés mértéke jelentősen meghaladja a nemzetgazdaság egészében képződő béremelkedés szintjét.

2005-ben regisztrált 73 évhez képest, 2015-re 75,7 évre emelkedett a születéskor várható élettartam. Az eddigi eredményekkel nem lehetünk elégedettek, de lehet rájuk építeni. A vidéki kórházak fejlesztése után a budapesti intézmények jönnek, illetve nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a megelőzésre és a szűrésre – mondta a miniszter.

1Onodi-SzucsÓnodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban 500 milliárd forintnyi uniós forrást sikerült bevonni az ágazat fejlesztésébe, ám a szektor valódi értékét a benne dolgozók jelentik. A Semmelweis-nap számára azt jelenti, hogy a beteg érdeke a legfontosabb. Majd hozzá tette, 8 milliárd forintot fordítanak a betegbiztonság erősítésére.

Az ünnepi beszéd után Balog Zoltán miniszter, dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárral együtt átadta a Semmelweis Ignác-, a Batthyány-Strattmann László-, a Pro Sanitate díjakat, valamint miniszteri elismeréseket.

Az egészségügy területén végzett kivételesen magas színvonalú, példaértékű szakmai munkája elismeréseként Semmelweis-díjban részesült:

1KituntetesjoProf. Dr. Kárpáti Sarolta, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Dr. Moizs Mariann PhD, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója, Dr. Pytel József, professor emeritus, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, Fül-Orr-Gégészeti- és Fej-Nyaksebészeti Klinika volt igazgatója, Dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgató főorvosa, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében végzett munkája, kimagasló teljesítménye elismeréseként Batthyány-Strattmann László-díjban részesült:

Dr. Ábrahám György, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar I. sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója, tanszékvezető egyetemi tanár, Babonits Tamásné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara általános alelnöke, Dr. Bertalan Ildikó háziorvos, Dr. Dombi János Péter, a tatabányai Szent Borbála Kórház orvos igazgatója, osztályvezető főorvos, Dr. Elek Jenő, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa, Dr. Gömör Béla, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára és a Budai Irgalmasrendi Kórház nyugalmazott osztályvezető főorvosa, Prof. Dr. Hangody László, az Uzsoki Utcai Kórház osztályvezető főorvosa, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, Dr. Kiss Ákos Levente, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház nyugalmazott osztályvezető főorvosa, gyermeksebész, Dr. Kollár Katalin, a Heim Pál Gyermekkórház Gyermek-neurológiai Osztály főorvosa, Dr. Lampé Zsolt Tibor, a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet főigazgatója, Lositsné Rozbora Andrea, az Országos Gerincgyógyászati Központ vezető gyógytornásza, Dr. Madarasi Anna, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak megbízott orvosigazgató-helyettese, osztályvezető főorvos, Dr. Ménesi László, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának nyugalmazott főorvosa, Prof. Dr. Nagy Zoltán, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet megbízott főigazgatója, Dr. Sasváry Erzsébet, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház főorvosa, Dr. Szegedi Andrea, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Bőrgyógyászati Klinika egyetemi tanára, tanszékvezetője, Dr. Szél István, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet osztályvezető főorvosa, Dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója, Dr. Varga Gábor, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Közép- Dunántúli Térségi Igazgatóságának igazgatója.

Az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Pro Sanitate díjban részesült:

Árki Kornél, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő informatikai főigazgató-helyettese, Dr. Bíró Attila István, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház Traumatológiai Osztály osztályvezető főorvosa, Dr. habil. Bitó Tamás PhD, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa, Dr. Bogár Judit, a Bajai Szent Rókus Kórház szemész főorvosa, Dr. Boros Erzsébet, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet osztályvezető főorvosa, az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társaságának elnöke, Dr. Bozsik Erzsébet, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet nyugalmazott főosztályvezető-helyettese, Dr. Budai László, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház Sebészeti Osztályának vezető főorvosa, Büki Krisztina, a Budapest XI. kerületi Szent Kristóf Szakrendelő területi védőnője, Dr. Csernyi Anna, a Somogy Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Osztály egészségügyi szakértője, házi gyermekorvos, Dr. Éryné Dr. Kovács Magdolna, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főorvosa, Dr. Farkas Marianna, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Általános Finanszírozási Főosztály főosztályvezetője, Dr. Káposzta Rita Kinga, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Intézet tanszékvezető egyetemi docense, Dr. Karácson János, háziorvos, foglalkozás-egészségügyi szakorvos, Dr. Kovalcsik István Ferenc, a kecskeméti RES SANITARIA Betegségmegelőző, Gyógyító Bt. Házi gyermekorvosa, Dr. Köles József, a hatvani Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet nyugalmazott osztályvezető főorvosa, Dr. Lippai Zoltán, a Budapest X. kerületi Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet osztályvezető főorvosa, Dr. Markó László, a Bács-Kiskun Megyei Kórház sebész és klinikai onkológus főorvosa, Miklósné Magyar Mária, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház gyógytornásza, Dr. Papp Erzsébet, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház orvosigazgatója, osztályvezető főorvos, Dr. Péter Lívia, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház- Rendelőintézet főorvosa, Dr. Schmidt Béla, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Fizioterápiás és Sporttudományi Intézet főiskolai tanára, Soós Magdolna, a nagykőrösi MAGDALA Bt. otthonápolási szolgálat vezetője, Dr. Szereday Ildikó, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház- Rendelőintézet Tüdőgyógyászati Szakrendelés és Gondozó vezető főorvosa, Dr. Tóth Gábor Péter, a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Központ radiológus szakorvosa, Dr. Vajda Ágota Emőke, a Budapest XII. Kerületi Polgármesteri Hivatal, Családorvosi Rendelő családorvosa, Varga Sándor, a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet műszaki előadója.

Az egészségügy területén végzett magas színvonalú szakmai munkájáért Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült:

B. Kovács Lászlóné, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya közegészségügyi-járványügyi szakügyintézője, Csapóné Árvai Julianna, a Kesznyéteni Háziorvosi Szolgálat nyugalmazott körzeti ápolónője, Csősziné Juhász Ildikó, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kiskunfélegyházi Telephelyének telephelyvezető ápolója, Danekné Tamás Éva, a Larix Kiadó Kft. ügyvezetője, az IME – Interdiszciplináris Magyar Egészségügy tudományos folyóirat lapigazgatója, Dobai Ferenc Mihályné, a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház ápolója, Dobozi Ferencné, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főnővére, diplomás ápoló, Elekné Kiss Barbara, a Békés Megyei Központi Kórház főnővére, Ferencz Zsuzsanna, a tatabányai Szent Borbála Kórház osztályvezető főnővére, Füleki Angéla Judit, a Heim Pál Gyermekkórház Madarász Viktor utcai Telephelyének diplomás ápolója, Dr. Gyenes Vilmos, a Bács-Kiskun Megyei Kórház osztályvezető-helyettes főorvosa, Jankóné Dr. Mogyorós Gabriella, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet jogi előadója, Kádárné Szabó Ildikó, a Békés Megyei Központi Kórház szolgálatvezetője, Komárominé Szabó Magdolna, a Békés Megyei Központi Kórház műtős szakasszisztense, Lakatos Tibor, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet Műszertechnikai Részleg csoportvezetője, Lénárt József Istvánné, a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház ápolási igazgatója, Matvan Istvánné, a tatabányai Szent Borbála Kórház megbízott osztályvezető főnővére, Dr. Molnár Mária, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főorvosa, Németh Franciska, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Gyermeksebészeti és Traumatológiai Osztályának volt ápolója, Soltész Lászlóné, a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet gyermekápolónője, Dr. Szathmáry György, a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház szakorvosa, Dr. Szilágyi Ruth, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főorvosa, Tóth Andrásné, Buzsák Község Önkormányzatának területi védőnője, Tóth Imréné, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház- Rendelőintézet egészségügyi szakoktatója, Dr. Varga József, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinika Nukleáris Medicina egyetemi docense.

Az egészségügy területén szakmai munkájuk elismeréseként Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült kollektívák:

a Bács-Kiskun Megyei Kórház Központi Klinikai Laboratórium kollektívája, a Bajai Szent Rókus Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztály szakdolgozói kollektívája, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház II. Belgyógyászati Osztály – Koronária Őrző szakdolgozói munkacsoportja, a Hegyvidéki Otthoni Szakápolási Szolgálat, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet Pszichiátriai Osztály kollektívája, az Országos Mentőszolgálat olaszországi buszbalesethez kapcsolódó mentési munkában résztvevő munkacsoportja, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály kollektívája, a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály, Aneszteziológiai Szolgálat, a Szent Borbála Kórház Pszichiátriai Osztályának ápolónői, a Tüdőgyógyintézet Törökbálint Gyermekosztályának dolgozói kollektívája, a Veronai buszbalesetet követő mentés önkéntes segítői.

Semmelweis Ignác születésnapja, július elseje 2011 óta munkaszüneti nap az egészségügyben dolgozóknak.

Ünnepi műsorban Szüts Apor zongoraművész és Abouzahra Amira hegedűművész, mindketten a Virtuózok felfedezettjei.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.