Search
kedd 23 április 2024
  • :
  • :

17. FINA Forró Drót

Már működik a 17. FINA Világbajnokságon a Forró Drót

A 17. FINA Világbajnokság telefonos ügyfél szolgálata már elérhető, amely angol és magyar nyelven ad személyre szabott tanácsot a világesemény iránt érdeklődőknek. A VB biztonságos lebonyolítását támogató mentőszolgálatok és a Világbajnokság Orvosirányítási Központja pedig felkészültek arra, hogy bármely hirtelen jelentkező egészségügyi probléma esetén szakszerűen ellássák a versenyzőket, nézőket – derült ki július 10-én a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. sajtótájékoztatóján.

Az elit világbajnokságon a vizes sportok legnagyobb nemzetközi sztárjai, közel 2500 sportoló méri össze erejét, tudását, küzdelmeiket pedig várhatóan 350.000 szurkoló követi majd a helyszíneken, míg az augusztus 7-én kezdődő Masters sorozatra 12.000-15.000 sportolót várnak a szervezők.

1FinaorvosjoDr. Merkely Béla, a 17. FINA Világbajnokság Orvosirányítási Központjának igazgatója a sajtóeseményen elmondta, kifejezetten összetett feladatot jelent a 17. FINA Világbajnokság elit versenyeinek, valamint az azt követő Masters viadalok orvosegészségügyi ellátása. Hat sportág öt helyszínének, illetve további nyolc edzőhelyszínnek a biztosítását kell megoldania az orvosi stábnak. Az 550 fős, orvosi és egészségügyi végzettséggel rendelkező munkatársból, valamint medikusokból áll a gárda. A helyszínen nem ellátható sérülések kezelésére a Semmelweis Egyetem ambuláns és fekvőbeteg részlegein kerül majd sor, a súlyosabb sérülések ellátásának központja a Klinikáknál található új Külső Klinikai Tömb lesz. Szív és érrendszeri problémák esetén a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika fogadja a beteget, míg a traumatológiai ellátásra szorulókat a Semmelweis Egyetem traumatológiai tanszéke és az Uzsoki Utcai Kórház látja el. A Balatonfüredi versenyhelyszín biztosításához a füredi orvoskollégák és a Veszprémi Kórház együttműködése biztosítja a megfelelő szakmai hátteret.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a sajtótájékoztatón kiemelte, az OMSZ felkészült a FINA, illetve a FINA Masters mentőszolgálati biztosítására, ehhez minden személyi és tárgyi feltétel rendelkezésre áll. A mentők elsődleges feladata a nézők, a közönség ellátása lesz, amit eset- és rohamkocsikkal, valamint »gyalogőr« párosokkal végeznek. Lesz olyan, ahol egy időben várhatóan 26 mentőkocsi tevékenykedik majd a helyszínen.

1viziTar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője elmondta, elsősorban a versenyzők biztonságának biztosítása a feladatuk, hogy bármilyen, a megmérettetések alatt hirtelen előálló egészségügyi probléma esetén mielőbb orvoshoz juttassák a sportolókat. Ennek megfelelően a balatonfüredi nyíltvízi verseny során hajókkal, búvárokkal, mentőorvosokkal, mentőtisztekkel, vízimentőkkel és szonárral, azaz a teljes technikai és műszaki feltételeket biztosítva lesz jelen a szakszolgálat. Az óriás toronyugrás versenyzőinek biztonságát az ugrókat a medencében váró búvárok biztosítják, akik egy esetleges szerencsétlen vízbe érkezés esetén azonnal a sportoló segítségére sietnek. Emellett az 50 méteres medencében zajló versenyek során is a helyszínen lesz a szakszolgálat egy-egy munkatársa, akik a medence két oldaláról figyelik a versenyzőket, bármilyen vészhelyzet esetén a versenybíró jelzésére a bajba kerülő sportoló segítségére sietnek.

Borsa Miklós, a Bp2017 NKft. szóvivője a rendezvényen elmondta, június 29. és augusztus 22. között a +36/1-90-70-500-as számon működő telefonos ügyfélszolgálat angol és magyar nyelven áll az érdeklődők rendelkezésére. A 17. FINA Világbajnokság Forró Drót munkatársai elsősorban az eseményekkel, jegyekkel, utazási lehetőségekkel, turisztikai programokkal kapcsolatos általános információkat biztosítják, illetve kezelik az esetlegesen felmerülő panaszos eseteket is. A Forró Drót július 6. és július 30. között éjjel-nappal üzemel, a többi időszakban reggel 6 és 22 óra között fogadja a hívásokat. Borsa Miklós hozzátette, az eddigi tapasztalatok alapján a telefonálók elsősorban a különböző utazási és jegyvásárlási lehetőségek, kedvezmények iránt érdeklődnek; számos kérdés érkezik továbbá a közlekedési, parkolási, behajtási lehetőségeket illetően is. A rendezvényekkel kapcsolatos kérdések közül nagy számával kiemelkedik a nyitórendezvény, a legtöbben az iránt érdeklődnek, ingyenesen tekinthető-e meg, illetve, hogy szükséges-e regisztrálni a megnyitóra. Hatalmas érdeklődés övezi a világeseményt, amit jól mutat, hogy továbbra is számosan szeretnének valami módon részesei lenni ennek a világraszóló rendezvénynek, így az önkéntes munkák iránt is töretlen az érdeklődés.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin. #FINABudapest2017, #FINAWorlds,