Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

17. FINA Világbajnokság záróeseménye

17. FINA Világbajnokság záróeseménye

Minden idők legjobb világbajnokságának nevezte a Budapesten és Balatonfüreden rendezett 17. vizes világbajnokságot Julio C. Maglione, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet elnöke a július 30-án este, a Papp László Budapest Sportarénában megrendezett záróünnepségen.

Mindannyiunk támogatása, lelkesedése és profizmusa tette lehetővé, hogy ez legyen a FINA történetének legjobb világbajnoksága. Gratulálok – mondta az elnök. Sportolóink, edzőink, tisztviselőink két héten át felejthetetlen élmények sorát élték meg. Itthon éreztük magunkat, fantasztikus helyszíneken, zsúfolt lelátók előtt, csodálatos hangulatban, a magyar emberek szeretetétől övezve. Ennek köszönhetően mind a hat sportágban kivételes teljesítményeket láthattunk.

Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter, a szervezőbizottság elnöke szerint Magyarország két év alatt véghez vitte azt, amit sokan lehetetlennek gondoltak. Ha a világbajnokság alatt nem lehetett észrevenni, hogy csupán két esztendőnk volt a felkészülésre, akkor valóban elmondhatjuk, megcsináltuk a lehetetlent. Joggal mondhatom a munkatársaimnak a külföldön tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök úr nevében is, hogy köszönöm. Külön megköszönte az önkéntesek munkáját. Megerősítette, hogy Magyarország kész újabb FINA-események rendezésére. Nehéz volt, de gyönyörű. Kedvet kaptunk hozzá. A magyar kormány nevében kijelentem, önöket bármikor, bármely új kihívás esetén tárt karokkal visszavárjuk.

Budapesten jövőre junior szinkronúszó-világbajnokság lesz, 2019-ben pedig junior úszó-világbajnokság. 2020-ban pedig az úszók, vízilabdázók, szinkronúszók és műugrók Európa-bajnokságát rendezik meg a Duna Arénában.

1FinazaroA záró ceremónia hagyományos részeként Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter a hazai szervezők nevében visszaadta a FINA-zászlót Julio C. Maglione elnöknek, aki továbbadta a következő házigazdának, a 18. vizes világbajnokságot rendező dél-koreai Gwangju polgármesterének.

A vizes vb nagyszabású újcirkusz és táncprodukcióval búcsúzott, ünnepelve a sportolókat, a szurkolókat és az önkénteseket. A Müpa szervezésében megvalósuló záróünnepségen a Recirquel Társulat több mint kétszáz artistát és táncművészt megmozgató produkciója volt látható. Vági Bence rendezésében a mintegy negyvenperces előadásban a csodaszarvas legendája éledt újra.

A ceremónia végén elapadt a Duna Aréna mellett álló, az elmúlt 17 napban a világbajnokság jelképének számító FINA-szökőkút, befejeződött minden idők legnagyobb magyarországi sporteseménye.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.