Search
csütörtök 25 április 2024
  • :
  • :

78. OMÉK

78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás

Az OMÉK 2017 elsődleges célja, hogy szakmai szempontból bemutassa a fejlett, hatékony, környezettudatos vállalkozásokra, családi gazdaságokra, kis- és őstermelőkre épülő mezőgazdaságot, és annak értékeit, eredményeit megismertesse a szakmával és a nagyközönséggel. A kiállítás kistermelői koncepciója ezúttal nem Magyarország régióira épül, mint a 2015-ös rendezvényen, hanem a kistájakat tájegységenként jeleníti meg: a Hajdúság, a Nyírség, a Balaton-felvidék, a Jászság, a Kiskunság, a Nagykunság, Palócföld, Mezőföld és megannyi más térség jellemző termékeit, ízeit, gasztronómiai kínálatát mutatja be.

1KoverAmit nemzetgazdasági szempontból agráriumnak nevezünk az több, mint 200 ezer magyar gazda értékteremtő munkájának eredménye – mondta el köszöntőjében Kövér László, az Országgyűlés elnöke a hivatalos megnyitó ünnepségen. Az eredményt lényegesen befolyásolhatják a külső körülmények – például az időjárás, az állam vagy a piac -, de a teljesítmény döntő módon mégis csak az elvégzett munka minőségében gyökeredzik. Az OMÉK iránt folyamatosan nő az érdeklődés, az idei árumustrán mintegy ezer kiállító mutatkozik be, és több mint 100 ezer látogatót várnak a szervezők.

1Fazekasjo1Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a megnyitón azt mondta,a magyar élelmiszereket sokszínű választék jellemzi, amely elválaszthatatlan része a magyar identitásnak. A kiállítás remek alkalom arra, hogy a gazdák elhozzák a vidék kincseit a fővárosba. Mint mondta, céljaink változatlanok, hagyományos, egészséges, természetes és minőségi, GMO mentes élemiszert akarunk termelni, ebben nem lehet hátrébb lépni, a magyar emberek értékével is ez van összhangban.

Megtudtuk, hogy az idei kiállítás mottója „a Kárpát-medence kincsei”. Az idei OMÉK – on hangsúlyosabban jelennek meg a határon túli termelők hiszen a határon túli magyarság mintegy 70 százaléka él vidéken, és ennek közel egyharmada részben vagy teljes egészében mezőgazdasági tevékenységet folytat. A kiállítás alkalmat biztosít számukra, hogy bemutatkozhassanak a nagyközönség előtt, illetve kapcsolatot alakíthassanak ki a szektor anyaországi szereplőivel.

Idén Japán az OMÉK díszvendége. A kiállításon köszöntőt mondott Masaaki Taniai, miniszterhelyettes.

Földművelésügyi Minisztérium és az Agrármarketing Centrum OMÉK termékdíj pályázatot hirdetett meg 13+3 kategóriában. A díjakat a megnyitó ünnepségen Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter adták át.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.