Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

Virtuózok – Caramel

Virtuózok-Caramel Jótékonysági Gálakoncert – Műfajok feletti összefogás a gyerekekért

Műfajok feletti összefogást és változatos hangzásvilágot ígérnek a Magyar Zenei Kulturális Alapítvány adventi jótékonysági koncertjei. A december 9-ére és 17-ére szervezett eseményen a könnyű és a klasszikus zene kedvelői is színvonalas produkciókra számíthatnak. Molnár Ferenc Caramel mellett a Virtuózok tehetségei, illetve Pécsett a Pécsi Vonósok, Debrecenben a Kodály Filharmonikusok vesznek részt előadóként. A szervezők mindkét helyszínen meglepetésekkel is készülnek – ismertette a két eseményt Pacsai Gábor, a Magyar Zenei Kulturális Alapítvány elnöke és Lovay László, előadóművész a sajtótájékoztató moderátora.

1LovayLaszloA december 9-i, pécsi koncert a Kodály Központban lesz, és a koncert nyereségét a Szemem Fénye Alapítvány gyermekhospice-intézménye, a Dóri Ház kapja mindennapos működésének könnyítésére. A debreceni Kölcsey Központban, december 19-re szervezett gála bevételéből a város óvodáit szerelik fel különböző, a foglalkozásokon szükséges hangszerekkel.

Bocskor Lóránt, a Virtuózok rendezvényigazgatója elmondta: a Virtuózok programra jellemző – szemben más tehetségkutató műsorokkal –, hogy a komolyzene népszerűsítésén túl a műsor után sem hagyja magára a művészeket. A jótékony célok mellett erre is kiváló alkalom a két gálakoncert, ahol a fiatal fellépők nemcsak további tapasztalatot szereznek a koncertezésben, de azt is megmutatják, hogy a komoly- és könnyűzene egyáltalán nem ellentétes, vagy végletes műfaj, és megfér egy közös színpadon.

A gálák színpadi rendezője, Romvári Gergely szerint nagyon jó darabokat, profin adnak elő a résztvevők, neki „csak” a kohéziót kellett megteremtenie az egyes előadók és műfajok között. A műsor első fele kicsit ünnepélyesebb, emelkedettebb, a második fele pedig könnyedebb, populárisabb lesz.

1CaramelMolnár Ferenc Caramel elmondta, hogy karrierje kezdete óta örömmel lép fel jótékonysági eseményeken, és ez különösen így van, ha gyerekek a rendezvény kedvezményezettjei. Emiatt szívesen tesz eleget a Magyar Zenei Kulturális Alapítvány felkérésének is.

A jótékonysági koncerteken Johann Sebastian Bach – Baderine, Niccolo Paganini – Mózes fantázia, Chopin -Esz-dúr noktürn, Molnár Ferenc Caramel – Lélekdonor, Wolf Péter – Ave Maria és Szüts Apor Groteszk tangó című műve hangzik el.

A koncerteken fellép Déki Lakatos Sándor Liszt-díjas prímás, a Virtózokból ismert Kökény Tamás nagybőgő, Szüts Apor, zongora, Lugosi Dániel Ali, klarinét, Bojtos Luca, ének, Holozsai Eszter, fuvola, Szauer Bianka, hárfa, Debrecenben a Lautitia kóruscsalád és a Kodály Filharmonikusok, Pécsen a Mátyás király utcai Általános Iskola kórusa és a Pécsi Vonósok.

A debreceni est fővédnöke Papp László polgármester és Kósa Lajos, a Modern városok program végrehajtását felügyelő és irányító tárca nélküli miniszter, a pécsi koncert fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Fővédnökök: Balog Zoltán – emberi erőforrások minisztere, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kósa Lajos – tárca nélküli miniszter, dr. Papp László – Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.