Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

MVM Koncertek – A Zongora – Ránki Dezső

Ránki Dezső zongoraestje – „Koncert B-ben”

RankiDezsoAz MVM Koncertek – A Zongora sorozat következő eseménye Ránki Dezső szólóestje lesz november 6-án 19,30-kor a Zeneakadémia Nagytermében.

A hangversenyen egy Marie Esterházy hercegnőnek ajánlott, lenyűgözően világos – Ránki zongorajátékához tökéletesen illő – Haydn-szonáta, Schumann közel félórás, virtuóz ciklusa, a Humoreszk, valamint Brahms talán legnagyobb szabású zongoraműve, a Händel-változatok lesz hallható.

1970. február 14-én a Bartók Rádió Új zenei újság című műsorában Kroó György ekként méltatta a zwickaui Schumann Zongoraverseny friss nyertesét, a tizennyolc éves Ránki Dezsőt. „Ideális pianistaalkat, kiválóan érzi a zongorát, és csodálatos biztonsággal viteti magát a zenével. Előadása mindig plasztikus körvonalú, zárt, rendezett, világos, egyszerű. Semmit sem a felületen keres, a zene érzelmi forrásaiból merít. Lírai vénája és az egész zenéléséből áradó makulátlan tisztaság teszi hallatlanul vonzóvá játékát, és ígér igazi magasságokba ívelő művészi pályafutást.”

MVM-ZeneakademiaAz ifjú zongorista bemutatkozása óta lassan ötven év telt el, s ma már kijelenthetjük, a Kroó által jósolt „igazi magasságokba ívelő művészi pályafutás” megvalósult. Ránki Dezső vitán felül napjaink legjelentősebb zongoraművészeinek egyike.

Rendező: Besszer Koncert, Zeneakadémia Koncertközpont – Jegyár: 3 000, 4 000, 5 000, 6 000, 8 000, 10 000 Ft

A 2018. évi jubileumi bérleteket november 15-ig lehet megvásárolni. A bérletárak jelentősen kedvezőbbek, mint a szólójegyárak. Bérletvásárlás és foglalási lehetőség a jakobikoncertinfo@gmail.com e-mail-címen.

MVM-MupaNovember 20. után érdemes figyelni a http://www.azongora.hu honlapot, mert 2019-es bérletek, olyan közreműködőkkel, mint Vladimir Ashkenazy, Jevgenyij Kiszin és Grigorij Szokolov, várhatóan november végén meghirdetik.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.