Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

15. OLASZ FILMFESZTIVÁL

15. OLASZ FILMFESZTIVÁL – XV MITTELCINEMAFEST
2017-11-06 – 2017-11-16

Szeretem az olasz filmeket, mindig elvarázsolnak, vidámságukkal – szomorúságukkal egyaránt, a lélek kandikál ki belőlük. Már nagyon vártam az Olasz Filmfesztivált, amely már a 15. alkalommal kerül megrendezésre Magyarországon november 6 – 16. között. Budapesten a Puskin moziban és a Tabán Artmoziban vetítik a kortárs itáliai filmek legjobbjait.

1BorgheseIdén sikerült Szegedre is elvinni a Filmfesztivált, de mint mondta a sajtótájékoztatón az Olasz Kultúrintézet igazgatója Gian Luca Borghese (a fotón balra), keresik a kapcsolatot más városokkal is, már tárgyaltak Debrecennel, szóba jöhet Miskolc .. Az együttműködésre elsősorban a fesztivál városokat keresik meg.

A XV. Közép- Európai Olasz Filmfesztivál Budapesten kívül megrendezésre kerül Prágában, Pozsonyban is, ahol hasonlóan nagy az érdeklődés az olasz filmek iránt.

A kiválasztott alkotások az emberi lét minden árnyalatát bemutatják. Új filmmel érkezik Paolo és Vittorio Taviani: a Csodálatos Bocaccio és a Cézárnak meg kell halnia, alkotói ezúttal a második világháborúba helyezett szerelmi háromszöget dolgoztak fel a Személyes ügy című drámájukban. A klasszikus mese egy rendhagyó animációs filmben köszön vissza: a Nápolyi Hamupipőke főhőse egy hajón fogva tartott leány, aki mostohaanyja mellett drogkereskedőkkel is szembe kerül. Francesca Comencini rendezései közül idehaza leginkább a Szűkebb pátriánk, illetve a Gomorra tévésorozat-változatát ismerhetjük, ezúttal Képtelen szerelmek című érzelmes vígjátékát nézhetjük meg.

Ha olasz filmválogatás, aligha maradhat ki a vallás tematikája sem: Vincenzo Marra Egyensúly című alkotása egy hitében megingott pap kálváriáját mutatja be. A fesztivál valamennyi filmje megjárt már jó néhány nemzetközi mustrát, ám a legtöbb fesztivál-megjelenéssel mind közül a Hannah dicsekedhet. Charlotte Rampling alakítja a címszereplőt, akinek mentális leépülését, belső világának metamorfózisát kíséri végig a film.

Női történet a Fortunata is, amely egy nyolc éves kislányát egyedül nevelő édesanyáról szól akinek életét a napi robot mellett a szerelem is összekuszálja. Az Anyám filmje egy sikeres rendezőnő gondjai mögé enged betekintést: az asszony a család, a munka és a politika kereszttüzében igyekszik a felszínen maradni, miközben a filmjét is el kell készítenie. Nanni Moretti filmjében John Turturro is feltűnik!

1MittelKöszönjük az Istituto Luce Cinecittának, amely a promócióért felelős, hogy idén is bemutatják az olasz filmművészet legkiemelkedőbb újdonságait, valamint az Olasz Kultúrintézetnek a szervezést, és a helyi forgalmazóknak – Budapesten a Cinenuovo Kft.-nek és a Mozinet Ltd.-nek, Böszörményi Gábornak (a fotón középen), hogy biztosítják az olasz filmművészet állandó jelenlétét a magyar mozikban, hiszen ez nem mindig volt ilyen természetes.

PUSKIN MOZI – TABÁN MOZI | CINEMA PUSKIN – CINEMA TABÁN – 2017. november 6-16. | 6-16 novembre 2017

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.