Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

71. BÁV őszi aukció

Ritkaságok a 71. BÁV őszi aukción …

1TuzkojoAz aukció szenzációja a modern magyar festőművészet egyik vezéralakjának, Rippl-Rónai Józsefnek a kedvelt kukoricás korszakából származó, Aratók című képe. A festmény a századelő legnagyobb magyar műgyűjtőjének, Nemes Marcellnek a kollekciójából származik. A kép utoljára a 30-as évek elején, a hagyatéki árverésen tűnt fel, az aukción 28 millió forintos kikiáltási árról indul. Árverésre kerül Aba-Novák Vilmos almaszedő gyerekek című remekműve. Az árverésen licitálhatnak Iványi Grünwald Béla régóta keresett festményére is, amely a híres Villa Borghese kertjében található madárházat ábrázolja. Az árverés legmagasabb kikiáltási árról, 32 millió forintról induló tétele Gulácsy Lajos egyik főműve, a Vízió. A szimbolizmus mesterét az álmok és látomások világa inspirálta.

1BavIgazi művészettörténeti csemegének számít Szinyei Merse Pál: Facsoport mező című festménye. A BÁV szakértői a közelmúltban beazonosították a képet, így minden kétséget kizáróan ez az eddig lappangó alkotás került elő. A Majális festőjének müncheni korszakából, az elveszettnek hitt tájképek közül ez az egyetlen ismert példány.

A tavaszi aukció szenzációjának számított Diyarbakirli Tahsin új életmű rekorddal, 56,4 millió forintért elkelt, Isztambult ábrázoló alkotása. Törökország egyik legismertebb festője évekig élt feleségével Magyarországon. Az őszi aukción két alkotása is nagy nemzetközi érdeklődésre számíthat, ezek közül az Ortaköy-mecsetet ábrázoló képe 2 millió forintos kikiáltási árról indul.

Hincz Gyula egy nagyméretű festménye is kalapács alá kerül az őszi aukción, amit egy 10 évig tartó titkos szerelmi viszony ihletett. Az árverés jótékonysági tétele is egy Hincz-alkotás lesz. A BÁV immár hagyományosan a művészeti nevelés és a kortárs művészet megsegítésére A tehetség allegóriája című alkotás bevételét a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány támogatására ajánlja fel.

Rengeteg különlegesség vár ránk a műtárgykollekcióban is. A magyar műkereskedelemben egyedülálló vadászkürt, amely Kállay Gergely alispánnak készült – Horogh Dávid, a kor egyik leghíresebb rézmetszőjének, és egyben a kor leghírhedtebb pénzhamisítójának alkotása. Ezt a mesterművet is egyik börtönbüntetése alatt készítette 1836-ban.

1VargaA mindig erős Zsolnay-kollekciót ősszel a burjánzó szecesszió és a keleti ihletésű darabok uralják. Árverésre kerül egy Sikorskiné Zsolnay Júlia által tervezett és készített art deco díszváza is, melynek különlegessége, hogy a művész a szignója mellett a kivitelezés színkódjait, azaz elkészítés „receptjét” is lejegyezte. Szintén a japán művészet ihlette az Apáti Abt Sándor tervei alapján készült grés virágtartó edényt. A megnyerő szépségű darab 1,9 millió forintról indul. Az őszi aukció lenyűgöző üveganyagot is felvonultat. A szecessziós Gallé, Daum, Loetz darabok mellett a magyar piacon igazi unikumnak számító nagyméretű Tiffany-váza is szerepel.

A műtárgynap szenzációja az Esterházy-család címerével díszített kollekció. Árverésre kerül két üvegpohár, egy vörös márványból faragott címer, valamint két aranyozott, a markolatán cápabőrrel borított párbajkard is.

7BavA BÁV szakértői az ékszerkollekció összeállításánál már gondoltak a közelgő karácsonyra is. A nagyméretű briliánsokkal díszített nyakékek, fülbevalók és szoliter gyűrűk mellett idén a színes drágaköves zafír, smaragd, sőt a világ egyik legritkább drágakövének számító, tanzanittal ékített ékszerek széles választékára lehet licitálni.
A drágaköveknél az örök sláger a gyöngy, most számos különleges darabbal, többek között egy nagyméretű tahiti gyöngysorral képviselteti magát. A klasszikus ékszerek közül egy szecessziós, leveles, bimbós, összesen közel 5 karátnyi briliánssal ékített nyakék emelkedik ki. A szakértők számos modern ékszerrel is készültek, közte egy 87 briliánssal (összesen 8,5 ct) és déltengeri gyönggyel ékített nyakékkel, ami 2 millió forintról indul. Az ékszernap legdrágább tétele egy fehérarany, fekete ródiummal, 268 briliánssal ékített luxus ékszergarnitúra lesz 3,5 millió forintos kikiáltási árral.

A BÁV 71. Művészeti aukciójának kiállítását november 4-12. között tekinthetik meg a BÁV Aukciósházban, minden nap 10 és 19 óra között. Az árverésre november 14-15-én kerül sor a MOM Kulturális Központban. Az aukciót Gundel Takács Gábor vezeti.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.